De werkploeg (46): WCR

0

In het voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam elke week de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor de 46e aflevering is hij langs geweest op sportpark de Omloop in Rhoon, bij WCR.

 Egberta Jongerius is in de kantine bezig. Op maandag maakt ze de meeste uren. Dan verzorgt ze de was voor de selectie van de zaterdag en van de zondag, doet de inkopen voor de kantinevoorraad en maakt schoon. ‘Maar er is elke dag wel iets te doen, dus ik ben er dagelijks even’, zegt ze.

In de keuken is Lenie Wesdorp aan het schoonmaken. ‘Leuk werk’, vindt ze. ‘En het is hier gezellig. Daarom kon ik helpen’, legt ze uit.

Haar man Neem (‘Van Nehemia’, zo verduidelijkt hij) is de gymzaal aan het schoonmaken. Rhoon heeft namelijk ook de beschikking over een eigen gymzaal en dat stamt nog uit de tijd dat er een judoafdeling was. Nu wordt er onder de paraplu van WCR in de gymzaal nog aan kickboxen en aan aikido gedaan. ‘En dan moet de zaal wel schoon zijn, natuurlijk’, zegt Neem die later in de week ook mee komt helpen als er buiten klusjes gedaan moeten worden.

Schoonmaakwerk doet ook Ab Knoops. Hij maakt elke maandagochtend de kantine schoon. ‘De vloer, de tafels en de stoelen; alles’, zegt hij. ‘En daarna help ik nog bij het schoonmaken van de kleedkamers.’

 Daar is zijn vrouw Bea al bezig. De schoonmaakploeg van WCR is op maandag al vroeg in de weer. Ze beginnen om 8 uur en gaan door tot alles pico bello in orde is. ‘meestal is het werk klaar om een uur of 12 maar als het nodig is, blijven we langer’, zeggen Ab en Bea.

 Iemand die ook elke dag in de weer is is Jan van der Griendt. Hij is sinds vele jaren betrokken bij de fameuze papierinzameling van WCR en was met zijn vrijwilligerswerk een paar weken geleden al de hoofdpersoon in een verhaal van De Schakel, een huis-aan-huisblad in Rhoon. Elke maand haalt hij meer dan 30 ton op. Hij wordt daarbij vaak geholpen door Willem Vrijhof die ook al meer dan 40 jaar ‘in de papier’ zit bij WCR.

Jaap de Raadt is de coördinator van de werkploeg. Hij is bij WCR al vrijwilliger sinds 1972, toen hij als vrijwliiger meehielp bij de realisatie van de kantine. Hij is nooit meer weggeweest bij WCR.Deze week is hij bezig met het vervaardigen van dug-outs voor veld 2. ‘Van bankiraihout’, zegt hij.

 Wim (‘Mijn achternaam liever niet’, zegt hij) is al een jaar of 7 vrijwilliger. ‘En dat is bij toeval gekomen’, vertelt hij. ‘Ik was met mijn vrouw Wil een keertje op de klaverjasavond bij WCR. Ik was er nog nooit geweest. Mijn vrouw wilde een biertje tappen en dat mocht. Zij staat nu in het weekend achter de bar en ben op vrijdag hier in de werkploeg bezig.’

 En dan is er nog Ronald van Buuren, wedstrijdsecretaris van de club en tevens lid van de werkploeg. Op vrijdag maakt hij de boel schoon.

 Winny Reedijk, ‘elektricien’ Cor de Jonge en Frans van Overbeek, die de velden belijnt, zijn ook leden van de werkploeg van WCR. Maar zij konden niet op de foto. Winnie is op vakantie, Cor en Frans waren verhinderd.