Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.
Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Vandaag heeft Arie van den Bulk de 30-jarige zaalvoetbalscheidsrechter Sander Wolters uit Gouda gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:
1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?
Vanaf 2010 ben ik begonnen met het fluiten in de zaal, mijn huidige actieve rol als scheidsrechter. Ervoor heb ik ook lange tijd gefloten op het veld bij jeugd en senioren wedstrijden zowel op de Zaterdag als Zondag. Mijn plezier lag vooral in de zaal waardoor ik in 2010 de overstap heb gemaakt.
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?
Mijn leukste of mooiste herinnering als scheidsrechter heb ik 2 jaar geleden mee mogen maken, namelijk mijn debuut in de Eredivisie Zaal. Ik floot toen de wedstrijd FCK De Hommel – HZV Veerhuys.
Andere mooie herinneringen van het fluiten in de zaal zijn de nacompetitie wedstrijden. Ik fluit nu in een groep waardoor je daarvoor ook aangesteld kan worden en vorig jaar had ik het genoegen om een aantal wedstrijden in de nacompetitie promotie/degradatie te mogen fluiten. De wedstrijden die dan worden gespeeld zijn stuk voor stuk mooi om mee te maken maar ook vooral een ervaring rijker.
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Toen ik een jaar of 14/15 was vroegen ze me of ik mijn eigen team wilde fluiten. Ik was destijds ook trainer van een jeugdteam. Zo geschiedde mij carrière.
Ik bleef elke week een team fluiten die een scheidsrechter nodig had en daarnaast mijn eigen team coachen en/of trainen. Steeds meer kreeg ik er plezier in maar ook waardering. Toen kwam er een bestuurslid naar me toe of ik geen cursus voor de KNVB wilde gaan volgen. Dit met beide handen aangepakt en zo wedstrijden gaan fluiten buiten mijn club om namens de KNVB.
Tijdens deze wedstrijden ben ik een aantal collega scheidsrechters tegen gekomen die toen al in de zaal floten. Zij maakte me enthousiast om in de zaal te gaan fluiten. Eerst een aantal wedstrijden komen kijken en vervolgens zelf de wedstrijden te gaan leidden.
4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?
Afgelopen seizoen ben ik gepromoveerd naar de A-lijst Zaal. Dit is het hoogste podium wat je Nationaal kan halen. Mijn doel is handhaving in deze groep en een constante scheidsrechter te zijn op de A-lijst.
Een droom van mij is natuurlijk een stapje hoger en dat is FIFA-futsal scheidsrechter worden. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd maar het mag een mooi streven zijn voor mij als scheidsrechter. Hier ga ik dan hard voor werken en zal het altijd als extra zien, een beloning.
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Om een wedstrijd tot een goed einde te brengen is fysieke en mentale fitheid nodig bij de scheidsrechter.
Op het moment dat jij laat zien mentaal en fysiek fit te zijn, zal de kans op een goede prestatie waarschijnlijk erg groot zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je op de hoogte bent van de spelregels. Op het moment dat je de spelregels niet goed kent weet je niet hoe je in een bepaalde ‘lastige’ situatie moet handelen.
Voornamelijk fluit ik met 2 scheidsrechters in de zaal, hierdoor is het goed kunnen communiceren en samenwerken van hoog belang tussen de 2 scheidsrechters.
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Persoonlijk heb ik niet echt een favoriete scheidsrechter.
Ik vind dat we het vak /hobby scheidsrechter met ze allen uitdragen richting de teams/publiek. Of je hierdoor op het hoogste niveau acteert of in de lagere regionen je blijft uniek in je hobby. Ieder team verdient een scheidsrechter.
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
Mijn laatste wedstrijd was: Amicitia/Bert Zeegers – FC Eindhoven.
Amicitia is een gepromoveerde club uit het zuiden van het land. FC Eindhoven jaar en dag een ploeg dat bovenin meespeelt in de competitie,
Het was een spannende enerverende wedstrijd. Beide ploegen wilden voor de winst gaan. Amicitia trok de winst met 9-3 naar zich toe.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Dat we als team een tevreden gevoel hebben. Wij doen het in de zaal met ze 3en. Persoonlijk heb ik een tevreden gevoel wanneer ik een positieve bijdrage aan het spel van beide teams heb mogen geven. Wanneer wij als scheidsrechter dus onzichtbaar zijn en teams lekker hebben kunnen voetballen zonder dat wij opvallen.
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
In het zaalvoetbal zou ik graag een regel willen toevoegen dat wanneer een keeper een blessure behandeling ondergaat, hij er ook even uit moet en dan gewisseld moet worden.
Nu is het vaak zo dat wanneer teams voor komen te staan ‘mogelijk’ een blessure faken. Hierdoor komt soms het spel onnodig stil te liggen, waarbij er altijd een team in het nadeel is. Wanneer je de keeper direct laat wisselen zoals een normale veldspeler dan haal je dit probleem weg.
Zelf zijn wij in de zaal bezig met communicatiesystemen tussen de scheidsrechters, hierbij kun je denken aan de oortjes met microfoon zoals in het betaald voetbal al wordt gebruikt. Dit is allemaal nog in ontwikkeling maar de eerste testen zijn gedaan.
10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
Ik vind dat de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage erg hoog ligt in de zaal.
Wij als scheidsrechters worden door de KNVB in de mogelijkheid gesteld om ons te blijven ontwikkelen, onder andere door het organiseren van themabijeenkomsten, fitheidstesten en cursussen.
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Persoonlijk heb ik geen voorkeur voor een wedstrijd die ik graag wil leiden. Elke wedstrijd is mooi om te mogen fluiten. Als ik eerlijk ben zou ik wel een rol van betekenis willen spelen in de Play-offs om het Kampioenschap van Nederland.
Foto: Martin van Oostveen