Scheidsrechter zijn is leuk (26): Fabiany Lugtigheid

5

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent-scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 25-jarige Fabiany Lugtigheid uit Barendrecht gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent-scheidsrechter actief?

Ik ben in totaal 11 jaar scheidsrechter. De eerste jaren floot ik mijn wedstrijden bij VV Smitshoek, waar ik toen zelf nog voetbalde. In 2011 ben ik begonnen met het leiden van wedstrijden voor de KNVB. Mijn eerste wedstrijd voor de KNVB was Zestienhoven C1 – Ommoord C1 in de 2e klasse van de C-junioren. In 2013 heb ik de cursus tot assistent-scheidsrechter gedaan, waardoor ik in het seizoen 2013-2014 ook diverse belangrijke wedstrijden op een hoog seniorenniveau heb mogen assisteren. Met ingang van dit seizoen heb ik de overstap naar de senioren gemaakt, waardoor ik nu actief ben in de vierde klasse en de reserve eerste klasse zaterdag.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter en waarom?

Ik heb al veel leuke momenten mee mogen maken, maar als ik een leukste herinnering moet kiezen, dan is het 12 januari 2012. Die dag zou ik een wedstrijd van Smitshoek 3 fluiten, toen de assistent-scheidsrechter van Smitshoek 1 – Alexandria 1 uitviel. Dit was natuurlijk minder leuk voor hem, hij was immers helemaal uit Friesland komen rijden, maar ik mocht toen voor hem invallen en kreeg na afloop vele complimenten. Deze complimenten kwamen van zowel de beide ploegen als de rapporteur van de scheidsrechter die aanwezig was.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Een teamgenoot meldde zich op een dag aan als scheidsrechter. Dit leek me ook wel leuk en dus besloot ik me heel abrupt ook aan te melden. Toen mochten we de F-jes van Smitshoek fluiten. De jongen waar ik me samen mee aanmeldde is niet lang daarna gestopt met fluiten, maar ik ben altijd doorgegaan.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Toen ik begon als scheidsrechter hoopte ik zoals velen op het betaald voetbal. Al snel had ik echter in de gaten dat dit voor mij niet haalbaar zal zijn en ik vind dat je dan realistisch voor jezelf moet zijn. Daarom heb ik mijn doelen opnieuw opgesteld en nu hoop ik nog stappen in de senioren op zaterdag te maken en zo hoog mogelijk in het amateurvoetbal actief te kunnen zijn.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Wat mij betreft is een scheidsrechter goed als hij zeker is van zijn beslissingen of die in ieder geval op zo’n manier ‘’verkoopt’’. Ook vind ik dat een scheidsrechter de wedstrijd op een dusdanige manier moet leiden dat de spelers na een tiental minuten al weten waar ze die dag aan toe zijn.

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?

Ik kan niet kiezen. Daarom hou ik het op Bas Nijhuis en Danny Makkelie. Danny komt altijd enorm rustig over, zelfs op de meest hectische momenten. Bas zijn manier van fluiten charmeert me omdat hij veel door laat voetballen en de wedstrijd echt een wedstrijd laat worden. Daarnaast neemt Bas nooit een blad voor de mond, wat erg dicht bij mezelf ligt.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Sportclub Monster 2 – UVS 2 in de reserve eerste klasse. Tussen de wedstrijden in de vierde klasse door krijg ik dit soort wedstrijden ook aangesteld. Dit was een duel tussen de koploper en de nummer 6 van de competitie. Koploper Monster had nog geen punt verloren en stond voor aanvang van de wedstrijd 5 punten voor op tegenstander UVS. Vrij snel kwam Monster op een 2-0 voorsprong. Na rust nam UVS het heft in handen en kwam het door een strafschop terug tot 2-1. Op zo’n moment weet je dat het gaat stormen en UVS er alles aan zal doen om de gelijkmaker te forceren. Als scheidsrechter dien je hierop te anticiperen. De gelijkmaker viel uiteindelijk niet meer en de stand bleef dus steken op 2-1.

Zelf ben ik zeer tevreden over dit duel. Ik kon er kort op zitten en had een mooi overzicht over het spel. Ook vind ik dat ik zeer duidelijk ben geweest naar spelers en, zoals dat zo mooi heet, naar de geest van de wedstrijd gefloten heb. Ik was genoodzaakt vier keer een gele kaart te tonen. Na afloop kreeg ik van beide ploegen, dus ook van het verliezende UVS de nodige complimenten. Ik vind wel dat ik misschien iets meer balans moet vinden in de individuele straffen.

Een leuk moment in deze wedstrijd was een duikeling van een speler van UVS. Ik stond op 5 meter en zag meteen dat dit geen overtreding was. De spelers van UVS klaagden dat ik een vrije schop moest toekennen, maar het ‘’slachtoffer’’ liet meteen duidelijk merken dat ik dit goed gezien had en er terecht door gevoetbald werd. Hij bood ook direct zijn excuses aan voor deze duikeling. In de volgende dode spelsituatie konden we elkaar even een klapje op de schouders geven.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Ik heb na afloop een tevreden gevoel als ik het idee heb dat ik de wedstrijd op een dusdanige manier geleid heb dat van beide ploegen de spelers je een bedankje willen geven. Dus ook als ze verloren hebben.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Ik zou op dit moment geen spelregels veranderd willen zien.

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

De Nederlandse arbitrage zit duidelijk op een hoog niveau. Dit is alleen al te merken aan de hoeveelheid Nederlandse scheidsrechters dat momenteel internationaal actief is. Waar het Nederlandse voetbal zich in een vrije val op de Europese lijst bevindt, lijkt de Nederlandse arbitrage juist te stijgen.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Toen ik nog in de jeugd floot was een ‘mini-klassieker’ Feyenoord-Ajax altijd een mooie wens. Helaas heb ik die nooit gekregen. Nu in de senioren hoop ik op mooie derby’s. Wedstrijden waar het hele dorp voor uitloopt en de eer op het spel staat!

Foto: Aad Kraaijenbrink

5 REACTIES