Scheidsrechter zijn is leuk (20): Jacques van Schooneveld

4

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 56-jarige Jacques van Schooneveld uit Rockanje gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?

Vanaf mijn 14e , dus reken maar uit.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?

Lastige vraag, want eigenlijk heeft iedere wedstrijd wel bijzondere en/of leuke momenten. Als ik hoogtepunten mag noemen: Rijnbende bokaal (D1 toernooi bij Sparta) en het Internationale Paastoernooi voor de B1 (eveneens bij Sparta) wat ik jarenlang heb mogen fluiten. Mijn debuut op het Paastoernooi maakte ik toen ik 17 jaar was. Voor de KNVB: Beslissingswedstrijd (derby met veel publiek en vuurwerk) met als assistenten Kevin Blom en Raymond van Meenen en een interland tussen Engeland en Schotland op een vierlandentoernooi voor meiden -17. Handen vol gehad aan deze wedstrijd (uitslag 4-4).

Ook de Goudse derby ONA-Olympia met ca 3000 toeschouwers en mijn debuutwedstrijden in de tweede (DCV-DFC) en 1e klasse (Leonidas-Nijenrodes)  zijn wedstrijden die me bijgebleven zijn.

Recenter: Feyenoord b1-Ajax b1 in seizoen 2015-2016, van mijn kant een buitengewoon goede match die in de laatste (extra) minuut beslist werd en waar ik zelf waarnam dat het geen buitenspel was en de (club)assistent direct zijn vlag naar beneden deed. Topmoment!

En natuurlijk een jaarlijks terugkerend hoogtepunt: Het landelijke G-voetbaltoernooi bij Bvv Barendrecht waar enkele amateurscheidsrechters (ik inmiddels zo’n 12 x geloof ik) ook hun bijdrage aan leveren, samen met vele prominenten uit het BV.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Ik was samen met Ronald Lengkeek (topscorer allertijden bij Sparta), leider van een pupillenteam, toen er een keer geen scheids was. Ik besloot te gaan fluiten en was “verkocht” .

4.Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Op mijn leeftijd mag je niet meer wensen dan zo goed mogelijk wedstrijden te leiden en fit te blijven.

Ik fluit met even veel plezier een juniorenwedstrijd in de 3e klasse dan een wedstrijd in mijn eigen pakket of voor “Scheidsrechters Op Maat” al zit in die laatste twee categorieën vaak meer spanning en competitie, ook voor de arbiter.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een goede scheidsrechter is de scheids die in de communicatie met de spelers, technische staf en publiek weet te bereiken dat een ieder zijn leiding accepteert waardoor een wedstrijd goed verloopt. Bij die communicatie hoort ook het “steviger optreden” als dat noodzakelijk is. Hij bewaakt de grenzen en moet dat op een herkenbare manier doen. Het is niet perse de scheidsrechter die de meeste kaarten geeft of het hardst kan lopen. Fluiten vraagt inzicht en tact.

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal  en waarom?

Ik heb geen echte favoriet…. “Team Kuipers” leidt internationaal vaak sterk maar in de Nederlandse competitie soms erg zwak. Kevin Blom vind ik constant fluiten en Siemen Mulder is de “coming man” in mijn beleving.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Gisteren floot ik de oefenwedstrijd tussen Feyenoord -19 en Excelsior Rdam -19. Over mijn eerste helft was ik zeer tevreden , maar de tweede helft voelde minder lekker. Ik was nogal verkouden en had slecht geslapen, waardoor in sommige situaties niet doorliep. Hierdoor miste ik waarschijnlijk een overtreding bij de hoekvlag aan mijn zijde, omdat er een speler tussen mij en de spelsituatie kon komen. Aan reacties merkte ik dat een vrije trap logischer was geweest dan de doeltrap die ik gaf.

Deze wedstrijd geleid met twee jonge, onervaren assistenten die open stonden voor mijn feedback en mij die ook gaven. Dat is mooi om mee te maken en over onze teamprestatie was ik zeker tevreden.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Als we met z’n allen “lekker gesport hebben” en er respect blijkt te zijn voor ieders prestatie.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Ik zou graag op alle niveaus de 10 minuten tijdstraf ingevoerd zien. Dit zorgt namelijk direct voor een effect waar ook de benadeeld ploeg voordeel van kan hebben. Ze hebben niets aan het feit dat een speler zijn 5e gele kaart krijgt en volgende week geschorst is.

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Ik denk dat we niet ontevreden mogen zijn. In mijn optiek is de doorsnee arbitrage beter dan het competitieniveau… De media filteren teveel op fouten van de arbitrage en hebben te weinig aandacht voor de fouten van de spelers. In dat opzicht dus een vorm van oneerlijke concurrentie.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Op dat gebied heb ik geen echte wensen, maar nog eens een keer een voorwedstrijd in de Kuip of op Spangen lijkt me gaaf.

4 REACTIES