Jermaine van Pijkeren (SC Botlek): ‘Voetballen moet weer een hobby worden’

12

Vorig seizoen speelde hij bij SteDoCo dat toen nog in de derde divisie uitkwam; deze voetbaljaargang maakt hij deel uit van de selectie van SC Botlek, een derdeklasser. De 25-jarige Jermaine van Pijkeren, in het verleden bij Spijkenisse, FC Dordrecht en NAC Breda actief, doet een fors aantal stappen terug. Vanwaar deze opmerkelijke verandering ? Opmerkelijk vooral omdat er wel degelijk hoog aangeschreven clubs waren die naar zijn diensten hengelden.

‘Er waren inderdaad clubs die een visje uitgegooid hebben’, bevestigt Jermaine. ‘Met enkele daarvan heb ik zelfs gesproken, maar ik heb toch gekozen voor SC Botlek. Ik doe een stap terug omdat het me allemaal te veel begon te worden. De reistijd vooral. Ik woon in Spijkenisse en de reisafstand naar Hoornaar begon me steeds meer tegen te staan, vooral omdat ik het laatste gedeelte van de competitie mijn basisplek bij SteDoCo kwijt was geraakt. Maar dat ik niet vaak meer speelde was niet de reden voor mijn vertrek. Eerder had ik al besloten bij SteDoCo weg te gaan en toen was ik nog wel basisspeler. Dat ik zou vertrekken had ik in november vorig jaar op de club al kenbaar gemaakt. Het was een ingrijpende beslissing, daarvan ben ik me bewust. Ik heb jaren op hoog niveau gevoetbald en dat lever ik in, maar toch zie ik alleen maar voordelen.’

‘Allereerst is SC Botlek maar 5 minuten van mijn huis’, vervolgt Jermaine. ‘Ik heb een dochtertje van twee jaar, maar dat zag ik nauwelijks omdat ik als account manager een heel drukke en tijdrovende baan heb en omdat ik drie avonden in de week moest trainen bij SteDoCo en het grootste gedeelte van de zaterdag ook weg was. Bij het ontbijt zag ik haar een paar minuten, bij het avondeten een half uurtje en als ik ’s avonds weer thuis kwam, lag ze al op bed. Wil ik dit allemaal wel, zo begon ik me af te vragen. Hoeveel is het mij nog waard? Steeds minder, merkte ik. Voetballen is heel erg leuk, maar het werd steeds meer een verplichting voor me. Ik begon het steeds minder leuk te vinden. Het was vooral de reistafstand, maar ook het moeten begon me steeds meer tegen te staan. Het was geen hobby meer, maar een verplichting. Ik heb zeker anderhalf jaar lopen dubben wat ik moest doen. Heb veel gesproken met mijn vrouw en met mijn ouders en uiteindelijk heb ik het besluit genomen om een stap terug te doen.’

‘Waarom het SC Botlek geworden is? Zoals ik al zei: het is dicht bij huis. Daarom heb ik hoger spelende clubs afgewimpeld. Dat was weer ver rijden en dan zou ik weer in hetzelfde schuitje zitten. Bovendien spelen hier een paar vrienden van me en veel andere jongens die ik privé goed ken. Het plezier was de laatste tijd weg. Dat hoop ik hier terug te vinden. Maar pas op hè, ik ben zeker niet van plan bij SC Botlek te gaan uitbollen. Ik ben een winnaar. Ik wil met SC Botlek kampioen worden en daar ga ik alles aan doen. Maar presteren moet wel gepaard gaan met plezier, vind ik. Voetballen moet weer een hobby worden. Dat gaat lukken hier, dat weet ik absoluut zeker.’

12 REACTIES