Trainer Steef Buijs wil Nieuwenhoorn slim laten voetballen

13

In reguliere competitie lukte het niet en de nacompetitie bracht ook geen verlossing. DCV was, vooral in de eerste onderlinge ontmoeting, oppermachtig. Toch kwam de felbegeerde promotie naar de eerste klasse er alsnog voor Nieuwenhoorn want een extra beslissingswedstrijd tegen RCL uit Leidschendam werd, na verlenging, met 4-3 gewonnen en zo kunnen de mannen van trainer Steef Buijs het seizoen 2017-2018 toch nog op een niveau hoger voetballen. Natuurlijk is Steef Buijs blij met de promotie, maar tevreden met het spel van zijn ploeg is hij niet.

‘Ik ben een liefhebber en wil graag goed voetbal zien en dat heb ik afgelopen seizoen van mijn ploeg te weinig gezien’, steekt hij van wal. ‘We hebben veel te veel geleund op ons centraal verdedigingsduo en op middenvelder Jan Tuitel, die er overigens een groot deel van het seizoen niet bij was. Wij kunnen zo goed voetballen, mijn spelers hebben veel kwaliteiten, maar het was te vaak niet goed genoeg. In de tweede klasse hebben we veel wedstrijden toch in ons voordeel kunnen beslissen, want veel tegenstanders waren zo goed ook niet, maar in de eerste klasse gaat dat echt niet meer lukken. Als je straks niet goed genoeg bent, win je niet meer. Er zijn veel hele goede ploegen in onze klasse. Veel ploegen willen kampioen worden. Om dit niveau aan te kunnen, zullen we het toch anders moeten gaan doen. Uitgaan van de dingen die we goed kunnen. Ik geef mijn spelers veel vrijheid. Als de linksback of de rechtsback wil aanvallen, dan moeten zij dat vooral doen. Maak gebruik van de dingen die je goed kunt, houd ik de spelers altijd voor. We hebben zoveel kwaliteit, dat moet er beter uitkomen. Neem nou een speler als Cevket Kasaroglu. Die is heel balvast, gaat heel vaak voor een actie. Let wel: hij moet vooral die acties blijven maken, maar hij moet ook weten wanneer hij de bal wel af moet spelen. Dan ben je namelijk als ploeg veel verrassender.’

Steef Buijs wil het tegenvallende spel van zijn ploeg niet ophangen aan Cevket. ‘Zeker niet’, zegt hij beslist. ‘Ook Cevket heeft voor ons wedstrijden beslist, maar zoals gezegd zal hij zijn momenten moeten kiezen. Ik kan heus wel genieten van mijn ploeg. Heb vorig seizoen ook leuke dingen gezien, maar het was te weinig. Nooit een hele wedstrijd, altijd slechts een gedeelte. Hooguit een helftje of zo, zoals uit tegen Heerjansdam, toen we een 2-0 achterstand ombogen in 3-2 winst. Ja, één wedstrijd waren we van begin tot einde top. Dat was thuis tegen Valken’68, in mei; een nacompetitiewedstrijd. Daar zat alles in. Toen waren we 90 minuten geweldig, speelden we op de toppen van ons kunnen. Maar het zegt genoeg dat ik er van het afgelopen seizoen slechts één wedstrijd uit kan pikken. Dat zouden er dus veel meer moeten zijn, want wij kunnen echt wel voetballen’.

Steef Buis is een liefhebber. Hij wil als trainer eerst en vooral genieten van het spel van zijn spelers. Dit seizoen gaat hij zijn ploeg niet anders laten voetballen. ‘Nee hoor’, zegt hij beslist. ‘Ze moeten vooral doen waar ze goed in zijn. Ik weet heus wel dat we met al die goede ploegen in de eerste klasse teruggedrongen gaan worden, maar Ik zal mijn spelers nog steeds vrijheid geven. Ik ga er van uit dat onze kwaliteiten er uit gaan komen. Dat mijn spelers de acties gaan maken die ze in huis hebben. Ik kan veel accepteren, maar mijn spelers moeten wel slimmer worden. Dat zal ik ze blijven vertellen en daarop gaan we voortborduren. Ik word soms misprijzend een partijtjestrainer genoemd, maar in partijtjes op de training kun je wedstrijden perfect nabootsen. En dan kan ik ook ingrijpen als iets niet goed gaat. Heel veel van ons spel is gebaseerd op individuele kwaliteit, maar je zal als team slim moeten zijn. Daar blijf ik op hameren. Variatie in je spel aanbrengen is namelijk altijd verrassend. Kwaliteit met vernuft, dat is de boodschap.’

13 REACTIES