Voetballer, krachtpatser, strijdvaardig, vriend, positief, altijd lachen, goed voor anderen. Een slecht woord over Wendel Piqué? Dat bestaat niet, kan niet, zeggen trainers en teamgenoten.
Donderdagmorgen ging de telefoon bij RTV Rijnmond. De receptie. Iemand wil iets vertellen over politielinten in Schiebroek. Na de man te hebben aangehoord, is de volgende stap de politie bellen. Die weet snel waarover ik het heb. Geen verdachte omstandigheden. Einde verhaal.
Een dag later wordt mij duidelijk dat het gaat om Wendel Piqué. Hè? Wendel. Was hij dat, donderdagmorgen? Verbijstering en ongeloof. Zoals bij velen.
Ajax
Ik woon nog aan de andere kant van Nederland als hij het eerste hoogtepunt uit zijn carrière beleeft. Op 9 oktober 1983 speelt HOV in de eerste ronde van de KNVB-beker tegen Ajax. Na twee minuten kan Sonny Silooy de rappe spits niet houden: geel. Een paar tellen later speelt Jesper Olsen te zacht terug. Piqué zit er tussen, schiet de bal langs doelman Hans Galjé, maar de inzet eindigt op de buitenkant van de paal.
Het Ajax van Aad de Mos schrikt wakker aan het Langepad. Met de rust is de 0-5 eindstand al bereikt door onder meer drie treffers van Felix Gasselich, de Oostenrijker.
Wendel Piqué maakt niet alleen naam in die wedstrijd. Zijn passie, snelheid en doorzettingsvermogen zijn de ingrediënten voor een prima seizoen bij HOV. De topscorer verhuist naar het tweede elftal van Excelsior Rotterdam.
Op Woudestein doet hij het goed in de voorbereiding. Hij maakt indruk, maar krijgt daarna een terugval. Na het eerste seizoen wil HOV hem terughalen. Op advies van jongens als Pattinama en Beukers besluit Wendel Piqué te blijven. De doorbraak blijft echter uit.
Neptunus
Hij keert terug naar de amateurs. Neptunus wordt zijn volgende club. In de tweede klasse leren ze de echte Piqué weer kennen. Hij gaat met zijn machtige, gespierde bovenbenen voorop in de strijd. Het is een gouden kracht voor zijn team. Alles om te winnen.
Eén van de meest memorabele wedstrijden is in het najaar van 1986 bij HOV, zijn oude club. De Neptuniaan strijdt in de eerste helft na een afgeblokte vrije trap om de bal met Arie Bakker. Piqué, die nooit zijn been terugtrekt, raakt Bakker genadeloos. Die breekt zijn been. Piqué moet rennend vluchten.
Het sportieve succes komt twee jaar later als Neptunus met trainer Beb van der Heijden kampioen van de tweede klasse wordt. Piqué en spits Teus van Herk spelen zich in de kijker.
Poederlee
Een buitenlands avontuur lonkt al eerder. In Jerez in Spanje mag Piqué al een keer zijn kunsten laten zien. In 1989 is het wel raak. Via Neptuniaan Bep de Ruijter, die in België heeft gespeeld, komen Van Herk en Piqué terecht bij KFC Poederlee.
Met de fotograaf rijden we naar België, waar we de voorzitter van derdeklasser Poederlee ontmoeten. De aannemer, die het geld in de club stopt, is trots op zijn aanwinsten. De drie worden op de foto gezet.
Vier keer per week rijden de Rotterdamse twee naar België. Na één seizoen is het voor Teus van Herk, die nauwelijks in de basis staat, gedaan. Piqué mag blijven.
In augustus 1990 speelt Wendel Piqué weer een grote wedstrijd. Deze keer scoort hij zelfs twee keer. De verdediging van RSC Anderlecht staat te kijken hoe de Rotterdammer een 3-0 achterstand (2x Degryse en 1x Van Loen) naar 3-2 omtovert. Niet Graeme Rutjes, Wim Kooiman of John van Loen is de Nederlander van de wedstrijd na de 4-2 eindstand, dat is Piqué.
Als hem daags na de wedstrijd een vet contract bij de Belgische topclub wordt beloofd, reist hij na af naar een restaurant in Gilze-Rijen. Tevergeefs, het is een voetbalgrap van zijn vrienden. In 1992 is Wendel Piqué klaar bij Poederlee. Hij keert terug naar Nederland en besloot zijn carrière bij Swift Boys.
DJ
De volgende keer dat we elkaar spreken is Wendel Piqué inmiddels dj. De laatste jaren brengt hij vooral door op Ibiza. Als dj, maar ook als harde werker, die alles aanpakt.
Met zijn oud-teamgenoten houdt hij contact. Ze vinden hem altijd vrolijk, opgewekt en uitnodigend.
En dan plots… Niemand kan het slechte nieuws bevatten. Het is donderdag 8 juni. Drie dagen voor zijn 53ste verjaardag. Wendel Piqué zal worden gemist.
Sjoerd Bootsma is voormalig sportverslaggever. Hij werkt nu bij RTV Rijnmond. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel.
Bilin Maximiano
Ja man echt triest!
George Leonard
Prachtig geschreven mooi eerbetoon voor een topgozer
Moest ook gelijk denken aan jou woorden
Patrick Fortuin Nancy Fortuin
…..dat plots waarom wordt dat niet vermeldt !!!!
Mooie man, mooie kerel
Laat bij veel vrienden mooie herinneringen achter.
Niemand had zo een lach.
Mooi geschreven, en Wendel nog steeds in mijn gedachten!
Prachtige gozer!
Mis hem nog elke dag
Mooie verwoording van hoe hij was als mens en voetballer.
Mooie verwoording van hoe hij was als mens en voetballer.