Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.
Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Vandaag heeft Arie van den Bulk de 24-jarige Nils van Kampen uit Bergschenhoek gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:
1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?
Ik ben vanaf mijn 15e actief in de arbitragewereld. Ik combineerde toen het voetbal met het fluiten en assisteren bij BVCB, de plaatselijke voetbalclub in Bergschenhoek. Na ruim twee jaar ben ik voor de KNVB gaan fluiten, op jeugdniveau. Toen de mogelijkheid kwam om de cursus voor Assistent Scheidsrechter te volgen, heb ik dit gedaan en ben ik op mijn 19-jarige leeftijd volledig overgestapt naar het assisteren.
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?
Ik ben nog redelijk jong, maar heb al veel mooie ervaringen opgedaan. Denk aan mooie clashes in de 2e en 3e divisie, de laatste Supercup in het amateurvoetbal tussen Excelsior Maassluis en Staphorst, mijn debuut in het Betaald voetbal etc. Mijn leukste herinnering is afgelopen seizoen geweest, toen ik voor het eerst een internationale wedstrijd mocht assisteren op het tweede niveau in België. De wedstrijd tussen OH Leuven en Lommel United had op dat moment veel belangen. Beide ploegen lieten veel strijd en passie zien, dat resulteerde tot een heerlijke wedstrijd. Voor mij een unieke ervaring, een trip die ik niet snel zal vergeten.
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
BVCB kampte destijds met een scheidsrechters tekort, waardoor voetballers werden verzocht wedstrijden te fluiten voor de jongere elftallen. Ik had er nooit problemen mee, sterker nog, ik vond het met de week leuker worden. Van het een kwam het ander. Ik kreeg de scheidsrechters-cursus aangeboden vanuit de club en ben redelijk snel doorgestroomd. Toen ik al op mijn 16e als Assistent Scheidsrechter bij het eerste elftal langs de lijn stond, wist ik het zeker: Dit is geweldig!
4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?
Pfoe… Er zijn nog heel mooie stappen te zetten en ambitieus ben ik zeker! De komende jaren wil ik me ontwikkelen tot een volwaardige assistent in het Betaald voetbal en probeer ik de stap te zetten naar het hoogste niveau van Nederland. Op lange termijn hopen we natuurlijk allemaal International te worden. Maar voor alles moet ik, net als alle andere (assistent-) scheidsrechters, mijn stinkende best doen!
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Een goede scheidsrechter heeft als doel een wedstrijd tot een goed eind te brengen, op welk niveau je ook fluit. Daarbij moet een scheidsrechter wel consequent handelen; volgens de regels fluiten, representatief en professioneel overkomen, fit zijn en lekker zichzelf blijven!
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Ik denk dat heel het scheidsrechterskorps van het Betaald voetbal aansprekend is. Ik heb daar niet echt een voorkeur in. Natuurlijk heeft iedere (assistent-)scheidsrechter zijn eigen stijl, maar daar moeten we alleen maar blij mee zijn. Zij doen allemaal hun best een goede prestatie neer te zetten, zowel nationaal als internationaal. En volgens mij gaat dat hartstikke goed!
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vindt je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
Ik heb afgelopen vrijdag geassisteerd in de Jupiler league bij de wedstrijd FC Volendam – MVV. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan deze wedstrijd. De twee ploegen, die erg aan elkaar gewaagd waren, lieten leuk voetbal zien. Ook de samenwerking met de andere drie arbiters verliep zonder problemen. Het was niet de eerste keer dat we met elkaar een wedstrijd hadden, dus dat was qua samenwerking erg fijn.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Ik ben tevreden als we na de wedstrijd in de kleedkamer zitten en kunnen concluderen dat de samenwerking goed is verlopen en de wedstrijd tot een goed einde is gebracht. In de dagen die volgen, analyseer ik de gehele wedstrijd. Daarbij kijk ik onder andere naar mijn genomen beslissingen, naar mijn uitstraling en luister ik naar de communicatie. Als ik zelf vind dat dit in orde is, dan ben ik helemaal tevreden!
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
Qua spelregels, vind ik het goed dat er continu wordt geïnnoveerd. Daarom ben ik ook voorstander van Arbitrage 2.0, waarin onder andere doellijntechnologie en de videoscheidsrechter een belangrijke rol kunnen spelen in een wedstrijd. Op cruciale momenten zijn dit echt de perfecte hulpmiddelen om de beslissingen ‘fair’ te nemen. Ik snap wel dat dit voor amateurvoetbal niet haalbaar is. Misschien dat er in de toekomst gekeken kan worden naar een goed alternatief!
10. Wat vindt jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
De kwaliteit van de scheidsrechters op zowel betaald- als amateurniveau ligt erg hoog. Ik denk dat de middelen die de KNVB voor handen heeft (lees: themabijeenkomsten, spelregels, conditietesten etc.), zeker bijdragen aan een positieve ontwikkeling binnen het Nederlandse arbitrage op welk niveau dan ook. Het is natuurlijk aan de arbiters zelf hoe zij hiermee omgaan, maar het aanbod is goed.
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Dat zijn er heel veel! Uiteraard droom ik van de vele topwedstrijden op het hoogste niveau, zowel nationaal en stiekem ook internationaal. Ook in het amateurvoetbal zijn er genoeg mooie affiches die ik graag zou willen assisteren. Echt een specifieke wedstrijd ga ik niet noemen, want op het huidige niveau waar ik actief ben heb je wekelijks mooie wedstrijden!
Bron foto: KNVB/media
De mooi step hoby