Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.
Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Vandaag heeft Arie van den Bulk de 33 jarige Robert Jan de Mik uit Oud Beijerland gevraagd een elftal vragen te beantwoorden
1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?
Ik ben op mijn 15e begonnen met fluiten van wedstrijdjes van de lagere jeugd bij de mooiste club uit Oud-Beijerland (OSV). Na 2 seizoenen besloten om het avontuur te zoeken bij de KNVB en dit doe ik nu al sinds 2000. Dus al met al fluit ik nu al bijna 19 jaar waarvan 17 jaar voor de KNVB.
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?
Er zijn heel veel leuke dingen die ik heb meegemaakt in de afgelopen jaren, de dingen mij nu te binnen schieten: voorwedstrijden fluiten in de Kuip, ik heb in alle regionale stadions mogen fluiten en/of vlaggen en ook van alle regionale profclubs hun eerste mogen assisteren langs de lijn. Verder heb ik bekerfinales, Hoeksche Waard bokaal finales, promotiewedstrijd PPSC-Be Fair, kampioenswedstrijden mogen fluiten alsmede vele regionale derby’s.
Daarnaast heb ik mogen figureren in de film In Oranje hetgeen ook een herinnering voor het leven is. Daarnaast ga ik dit jaar al voor de 11e keer naar het toernooi Dana Cup welke gehouden wordt in Hjorring (Denemarken). Elk jaar is het daar weer één groot feest met teams vanuit heel de wereld en ook arbitrage uit heel veel landen. Vorig jaar in mijn 10e editie de finale van de Boys19 mogen leiden tussen Jambars FC (Usa) – Dynamic Sporting Sol (Nig) met liveregistratie en uitzending op de Deense TV. Die wedstrijd leiden samen met enkele Nederlandse collega’s, de “druk” van de camera’s en een stadion vol met mensen: een onvergetelijke ervaring.
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Ik heb 8 jaar gevoetbald bij OSV uit Oud-Beijerland en ik was een robuuste verdediger, maar zeker geen technisch talent. Omdat ik in mijn laatste voetbaljaren ook de fluit had opgepakt en merkte dat ik dat wel heel erg leuk vond en ook (nog) meer aanleg voor had wilde ik kijken tot hoe ver ik mijzelf daarmee kon ontwikkelen en hoe ver ik het daarmee kon schoppen.
En voor mijzelf was ik ook toe aan een individuele prestatiedrang.
4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?
Als gezegd heb ik heel veel mooie dingen mogen meemaken, maar elke sportman wilt altijd proberen om op het hoogst mogelijke niveau te zijn en te blijven.
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Voor mij is een goede scheidsrechter iemand die weet dat een wedstrijd om de voetbalploegen draait en probeert het voetbalspelletje te laten prevaleren gedurende de wedstrijd. Hij zal in het begin van de wedstrijd moeten uitvinden wat de acceptatiegrens is van de beide ploegen en hieraan zijn leiding moeten aanpassen. Vind zelf wedstrijden waarin heel veel acceptatie naar elkaar en leiding is de mooiste, waardoor er in de duels net even wat meer door kan gaan en het tempo en amusementswaarde van de wedstrijd omhoog zullen gaan.
Echter een goede scheidsrechter durft ook de baas te zijn en impopulaire beslissingen te nemen.
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Momenteel kan ik erg genieten van wedstrijden gefloten door Bas Nijhuis, omdat hij in zijn arbitrage ook veel probeert door te laten gaan waardoor er veel strijd, passie en tempo in de wedstrijd komt. Qua status is Bjorn Kuipers natuurlijke de absolute nummer één, wat hij heeft gepresteerd is natuurlijk zeer knap.
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vindt je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
Ik heb afgelopen weekend gefloten bij Voorschoten’97 tegen Sportclub Feyenoord waarbij er voor beide ploegen er een hoop op het spel stond. Ondanks de belangen kon ik weer een hoop door laten gaan en was er een hoog acceptatieniveau. Ik kijk met een tevreden gevoel terug.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Uiteraard is ieder mens gevoelig voor complimenten, dus als mensen na afloop de loftrompet steken is dat altijd plezierig. Echter kunnen clubs ook wel eens erg lovend zijn als je de kaarten maar op zak hebt gehouden, dus het is misschien niet altijd een geldige maatstaf. Voor mijzelf heb ik een tevreden gevoel als ik merk dat mijn leiding geaccepteerd werd, dat ik lekker heb kunnen laten voetballen en dat ik geen wedstrijdbepalende fouten heb gemaakt.
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
Ik ben momenteel wel tevreden met de spelregels. Wat eigenlijk wel een wassen neus is, is het feit dat er ook in de hoogste klassen van het amateurvoetbal bij eerste elftallen nog de kaartcontrole moet plaats vinden. Iedereen kent elkaar en als scheidsrechter ken je sommige teams ook wel van gezicht na ze 4 of 5 keer in een seizoen gefloten te hebben. De regel is juist voor de B-categorie bestemd in mijn optiek en daar zie ik er zelden tot nooit meer op gecontroleerd worden. Naast het fluiten ben ik ook jeugdtrainer van de JO15-1 van vv Oud-Beijerland en het hanteren van de 10 minutenstraf in de B-categorie wordt in mijn optiek nu door scheidsrechters te makkelijk gebruikt en mis daarbij de scheidsrechters die nog dingen met persoonlijkheid en vermaningen durven op te lossen. Dus die 2 richtlijnen zouden wat mij betreft wel herzien mogen worden.
10. Wat vindt jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
Ik vind de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage helemaal zo slecht nog niet als het altijd wordt voorgeschoteld. Met scheidsrechters als Kuipers, Nijhuis, Makkelie doen wij internationaal goed mee. Ook zijn wij in Nederland vooruitstrevend met dingen als doellijntechnologie en videoref. Hulde!
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
De foutloze wedstrijd.