ASWH rest alleen nog VoetbalRijnmond Cup

0

ASWH heeft vanmiddag de kans op een vervangende periodetitel en de daaraan gekoppelde deelname aan de nacompetitie om promotie verspeeld. De Ambachters hadden moeten winnen bij nummer vijf Scheveningen, maar stonden ondanks een goede start na afloop met lege handen. Al in de vijfde minuut kopte Jerry Tieleman raak na een hoekschop. Scheveningen boog die achterstand in een levendig duel echter nog voor rust om in een voorsprong. In de tweede helft drong ASWH nog wel aan en kreeg het ook kansen op de gelijkmaker, maar die viel niet. Scheveningen profiteerde in de slotfase van de ruimte die de Ambachters weggaven en besliste de wedstrijd op de counter. Daardoor klommen de gastheren over ASWH heen op de ranglijst. De ploeg van trainer Jack van den Berg staat nu vijfde, op drie punten achterstand van nummer drie Rijnsburgse Boys. Het verschil in doelsaldo is echter dusdanig groot dat ASWH de Rijnsburgers niet meer kan achterhalen.

Van den Berg koos in Scheveningen voor vrijwel hetzelfde elftal als een week eerder tegen Capelle. De enige wijziging vond achterin plaats. Daar nam Victor de Blok de positie van linksback over van Gilmaro van de Werp, die op de reservebank begon. ASWH moest het in Scheveningen ook doen zonder Lars Bosscha, die afgelopen week een operatie onderging en nu met krukken liep. De middenvelder reisde wel mee naar de kustplaats om zijn ploeggenoten te steunen, net als de andere geblesseerden Jeremy Hubregtse en Bart Deprez.

ASWH begon heel goed op het nostalgische sportpark Houtrust, waar het natuurgras komende zomer wordt ingeruild voor kunstgras. De Ambachters grepen het initiatief en dat leverde al vlot een prima kans op. Na een crosspass van Victor de Blok nam Peter de Lange de bal goed aan, maar doelman Sven Wolsheimer kon de inzet van de topscorer van ASWH ten koste van een hoekschop keren. Het bleek slechts uitstel van een Ambachts doelpuntenfeestje, want de hoekschop van Mels van Driel werd door Jerry Tieleman met een machtige kopstoot tot treffer gepromoveerd. Via de onderkant van de lat sloeg de bal keihard binnen en zo stond ASWH al na vijf minuten op 0-1. Een droomstart, die echter geen passend vervolg kreeg. Na de uitstekende openingsfase verloor ASWH namelijk de grip op het duel en al vlot kwam Scheveningen weer naast de Ambachters. Rechtsback Mitchel de Vlugt zette voor en de geslepen ex-prof Sandro Calabro kreeg te veel ruimte om de bal te controleren. Alleen voor Stef Doedée maakte de voormalig topscorer van de Jupiler League geen fout en dus was het na een kwartier 1-1.

Een tegenvaller voor ASWH en het begin van een fase waarin beide teams weinig voor elkaar onder deden. De beste kansen waren per saldo wel voor de thuisploeg. Calabro en De Vlugt herhaalden bijna het kunstje van eerder uit de wedstrijd, maar nu kopte de spits van Scheveningen naast. Namens ASWH leek Victor de Blok op weg naar een fantastisch doelpunt. Na een goede opening van Stanley Husen nam de linksback de bal prima mee, maar net toen hij wilde uithalen maakte het speeltuig een onverwachte beweging en dus bleef het schot dat De Blok in gedachten had uit. In de slotfase van de eerste helft drong Scheveningen wat meer aan. Marvin Nieuwlaat kon na een vrije trap op doel koppen. De aanvaller raakte de lat, waarna Peter Verhoeve redding bracht voor ASWH door de terugspringende bal over de achterlijn te koppen. Toch was het kort voor rust raak. Een Scheveningen-speler ontfutselde Peter Verhoeve de bal en gaf meteen een steekpass op Tim Peters. De aanvaller dook helemaal alleen voor Stef Doedée op, omspeelde de uitgelopen ASWH-goalie en schoof de 2-1 binnen. De vraag was of Peters buitenspel stond, maar ook de beelden gaven na afloop geen uitsluitsel. Niet dat dit veel uitmaakte, want het arbitrale trio oordeelde dat het een geldig doelpunt was en dus moest ASWH met een achterstand rusten.

Na rust duurde het even voor ASWH jacht kon maken op een gelijkmaker. In het eerste kwartier was Scheveningen wat sterker en kwamen de Ambachters weinig aan voetballen toe. Scheveningen creëerde ook wat mogelijkheden via schoten, maar kwam gelukkig niet serieus in de buurt van een derde treffer. Rond het uur brak aanvoerder Jesper van den Bosch door over rechts. Zijn voorzet werd gekraakt en kreeg daardoor een bijzondere curve mee. De bal eindigde uiteindelijk op de lat, maar het was wel het teken van leven dat ASWH nodig had. De Ambachters begonnen weer meer vooruit te voetballen en kregen ook daadwerkelijk twee prima kansen op de 2-2. Shabir Isoufi speelde zich met een geweldige beweging vrij na een pass van Stanley Husen, maar schoot vervolgens naast. Kort daarna een merkwaardig moment waarbij Scheveningen-keeper Sven Wolsheimer de bal buiten zijn strafschopgebied met de hand beroerde. ASWH kreeg een vrije trap en scheidsrechter Van der Laan deelde een gele kaart uit aan Wolsheimer. De inzet van Mels van Driel werd vervolgens gekeerd door Wolsheimer, die echter een rebound moest toestaan aan Robbert Olijfveld. Van dichtbij tikte de spits, die de afgelopen weken zo vaak scoorde, de bal helaas precies in de handen van de doelman. Daardoor ging een enorme kans verloren. Aan de overzijde liet Mehmet Aldogan zien dat Scheveningen loerde op de beslissende derde treffer, toen hij na een scherpe uitval de buitenkant van de paal raakte.

Van den Berg voerde voor het slotkwartier een dubbele wissel door en bracht Juanito Sequeira en Nick Slotboom voor Peter Verhoeve en Shabir Isoufi. Doordat ASWH meer risico nam, ontstond er ruimte voor Scheveningen in de omschakeling. Dat leverde bijna een treffer op via Peter Jungschläger, maar ook hij raakte de buitenkant van de paal. Acht minuten voor tijd stuurde Van den Berg met Billy Nzojyibwami nog een extra aanvaller naar het front, hij verving Mels van Driel. ASWH probeerde het wel, maar Scheveningen gaf eigenlijk geen krimp en vier minuten voor tijd counterden de gastheren wel succesvol. De snelle Aldogan ontsnapte, behield het overzicht en bood invaller Barry Rog de 3-1 op een presenteerblaadje aan. Daarmee was de wedstrijd wel beslist, al kreeg ASWH nog een vrije trap op een gevaarlijke positie. De inzet van Stanley Husen vloog echter rakelings langs de verkeerde kant van de kruising.

Daardoor kwam een serie van zeven duels zonder nederlaag ten einde. ASWH zakte naar de vijfde plaats, in de wetenschap dat nummer drie Rijnsburgse Boys definitief uit het zicht is geraakt. Een vervangende periodetitel is dus niet meer mogelijk. Volgende week sluit ASWH de competitie af met een thuiswedstrijd tegen Jong Almere City FC. Met een positief resultaat is de vijfde plaats zeker, maar zit er misschien nog een plekje winst in. Al met al zou dat een knappe eindklassering zijn na een debuutseizoen in de derde divisie en ongetwijfeld willen de spelers voor het eigen publiek nog een mooie slotwedstrijd neerzetten. Daarna zal de blik op de beide regionale bekertoernooien worden gericht, waarin ASWH nog altijd kansrijk is.

Scheveningen – ASWH 3-1 (2-1). 5. 0-1 Jerry Tieleman 15. 1-1 Sandro Calabro 44. 2-1 Tim Peters 86. 3-1 Barry Rog.

Scheidsrechter: J.W.M. van der Laan

Scheveningen: Sven Wolsheimer; Mitchel de Vlugt, Michael Ros, Samir El Moussaoui (87. Michael Scholten), Ricardo Samoender; Leroy Resodihardjo, Mehmet Aldogan (89. Clay Hoekstra), Peter Jungschläger; Tim Peters, Sandro Calabro, Marvin Nieuwlaat (69. Barry Rog)

ASWH: Stef Doedée; David Almeida, Stanley Husen, Jerry Tieleman, Victor de Blok; Jesper van den Bosch, Peter Verhoeve (74. Juanito Sequeira), Shabir Isoufi (74. Nick Slotboom), Mels van Driel (82. Billy Nzojyibwami); Peter de Lange, Robbert Olijfveld