Scheidsrechter zijn is leuk: Anne Greveling (11)

1

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk het 36-jarige bestuurslid van de Rotterdamse Scheidsrechters Vereniging, Anne Greveling, gevraagd een elftal vragen te beantwoorden

1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?

Sinds 1998 voor de KNVB, dus bijna 20 jaar. Daarvoor ook nog zo’n 1-2 jaar voor de club.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?

Ik heb veel leuke wedstrijden mogen fluiten in de afgelopen jaren, maar iets dat me echt bij is gebleven, dat is het Dr. Fadrhonc toernooi, waar ik als jonge scheidsrechter mocht fluiten. Ik vond het enorm indrukwekkend om op zo’n goed georganiseerd toernooi tussen allemaal talentvolle voetballers te mogen fluiten. In huidige tijden is bijvoorbeeld de wedstrijd Swift – Noordwijk erg leuk, een goeie sportieve wedstrijd, zat goed in mijn vel fysiek en mentaal en alles liep goed. En ook buiten de wedstrijd om, was het erg gezellig.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Als jonge tiener vond ik het scheidsrechteren al leuk en wilde ik daar iets mee gaan doen. Toen ik naar de senioren moest als voetballer ben ik gestopt met voetballen en heb ik mij volledig op het fluiten gericht.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Ik wil sowieso graag mijn positie in de C groep behouden en het liefst nog één of twee stappen omhoog en daar dan een goed aantal jaren fluiten.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een goede scheidsrechter is gericht op het echt leiden van de wedstrijd, vanuit de persoon zelf, maar niet met de persoon van de scheids centraal. De scheidsrechter moet de wedstrijd faciliteren, waar nodig ingrijpen maar vooral de 2 teams ruimte geven om te voetballen. Dus niet te pietluttig maar wel met duidelijk bepalen van wat wel kan. Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden essentieel. Hoe uit je je, je houding, hoe reageer je op weerstand? Natuurlijke rust. En natuurlijk een goede fysieke en mentale fitheid.

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal  en waarom?

Ik vond John Blankenstein één van de meest aansprekende scheidsrechters, omdat hij echt natuurlijk overwicht had en er voor de ploegen was. Van het huidige korps vind ik Kevin Blom erg goed, omdat hij goed aansluit bij de spelers.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vindt je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Swift – Noordwijk in de Hoofdklasse A. Ik ben erg tevreden, volgen en samenwerking met de assistent scheidsrechters ging goed. En het managen van de wedstrijd en spelers ging erg goed. Veel laten voetballen/door laten gaan, waar nodig duidelijk de grenzen aan gegeven en over de hele wedstrijd goed met alle spelers gecommuniceerd. Een wedstrijd die er om ging, waar ik ook echt 100% op de wedstrijd gefocust was.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Als ik het best mogelijke heb gedaan en de wedstrijd in goede banen heb geleid.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Ik zou graag zien dat vrije trappen net als bij hockey direct genomen mogen worden en de speler dus direct weer door mag met de bal. Dit zou de snelheid enorm ten goede komen.

10. Wat vindt jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Ik denk een ruime voldoende. Focus op mentale fitheid/weerbaarheid is denk ik één van de belangrijkste elementen om op te focussen, hoe ga je uit van persoonlijke kracht? Dus echt een wedstrijd leiden en niet alleen het spelregelboek volgen of met ‘harde’ hand regeren. In de top van het Nederlands amateurvoetbal lopen meerdere scheidsrechters rond die we als voorbeeld zouden kunnen nemen (bijv. Karremans, Bronsvoort)

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

IJsselmeervogels – Spakenburg of Quick Boys – Katwijk

Foto: Peter van Soest

1 REACTIE