Column Jan Schoonen: Marvin van der Pluijm (Spijkenisse)

1

Zaterdagochtend, zodra hij wakker geworden is, maakt Spijkenissetrainer Peter Wubben de opstelling voor de wedstrijd later die dag. Soms komt hij op lumineuze invallen, zoals het opstellen van de piepjonge Jorginho Soares in het hart van de defensie in de uitwedstrijd tegen Smitshoek, een week of 5 geleden. 17 Jaar is het ventje nog maar en ik weet van een andere trainer die finaal op zijn bek gegaan is met het opstellen van een knaap van die leeftijd in het centrum van de verdediging. Maar hoewel hij zijn foutjes ook maakt, beschaamt Serginho het vertrouwen van zijn trainer niet. Afgelopen zaterdag krabbelde Peter Wubben bij het ontbijt zijn naam dan ook weer op zijn papiertje.

Wie ook op dat lijstje stond, was Marvin van der Pluijm. Vaste prik is dat. De laatste weken is dat overigens vrij opmerkelijk, want Marvin stond op de nominatie om een liesoperatie te ondergaan. Hij had al tijden last. Wubben liet Marvin wekelijks spelen en nam het risico op verdere beschadiging aan de lies van zijn aanvaller op de koop toe. ‘Hij moet er toch aan geopereerd worden’, was zijn nuchtere constatering. Maar het opzienbarende nieuws is dat Marvin helemaal niet geopereerd hoeft te worden. Je zou bijna denken dat hij naar Lourdes is geweest of zo. Het klinkt als een wonderbaarlijke genezing, maar de waarheid is anders. Marvin heeft intensief getraind en vele oefeningen gedaan en heeft zich een iets andere loophouding aangeleerd. En hij is in de auto rechtop gaat zitten. Marvin rijdt door de week namelijk vele kilometers en zat altijd een beetje schuin opzij gezakt achter het stuur. Zo tegen het portier aan. Dat doet hij niet meer. Hij zit nu rechtop. Het is bizar. Eerst zou hij geopereerd worden en nu hij rechtop achter het stuur zit, hoeft dat plots niet meer. Tegen Jodan Boys afgelopen zaterdag stond hij dus als vanouds weer in de basis. Daar staat hij altijd als hij fit is, want Marvin van der Pluijm is een erg belangrijke speler voor de ploeg. Hij is beweeglijk, snel en vooral heel leep. Hij heeft een ingebakken feeling voor op tijd op de juiste plek te zijn en het is frappant hoe vaak hij een afvallende bal weet te bemachtigen, doodeenvoudig omdat hij zich bevindt waar die bal terecht komt.

Tegen Jodan Boys draaide hij wat stroef, net als bijna al zijn ploegmakkers. Er werd te veel gelopen met de bal, lange ballen kwamen lang niet altijd aan, vrije trappen rond de zestien waren gevaarloos en voorin kon er zelden een balletje vastgehouden worden, zodat de rest kon bijsluiten. Ook Marvin grossierde in balverlies. De keuzes die hij maakte, waren niet altijd de juiste en de verdedigers van de bezoekers stonden na een aarzelende start hun mannetje. Toch legt Spijkenisse een paar keer een vloeiende aanval op de grasmat. In de 20e minuut is het bijna prijs maar Serginio van Axel Dongen kan net niet bij de bal die door Mike van Dommelen koppend is teruggelegd. Een kwartier later stoomt Serginio van Axel Dongen op rechts op en geeft voor op Mike van Dommelen. Die moet scoren maar raakt de bal verkeerd. De iets verderop staande Marvin van der Pluijm schiet het leer wel op doel, maar keeper Tim van de Linden redt eenvoudig. En dan is het vlak voor rust wel plots 1-0. Marvin van der Pluijm gaat op rechts aan de haal, blijft kijken en levert een slim passje af op de inkomende Felino Jardim die raakt schiet. Het is de eerste keer dat Marvin iets leuks doet.

In de tweede helft heeft hij nog een goed moment. Hij controleert een verre crosspass van Mike van Dommelen met de borst en legt de bal in één beweging dood op zijn voet. Hij houdt hoog en zet er dan zijn voet op. Ajaxspeler Gerrie Mühren deed hetzelfde in april 1973 in het stadion van Real Madrid. Ik weet het, voor jonge gasten is dit de prehistorie. Maar bekijk het filmpje eens op YouTube. Het loont de moeite. Denk er een groenwit shirt bij en je ziet Marvin van der Pluijm van Spijkenisse.

Hij speelde niet echt goed zaterdag, maar met deze actie bezorgde Marvin mij toch een prima gevoel. Hoe de wedstrijd afliep? Het bleef bij die ene goal en goed beschouwd had Jodan Boys recht op een puntje. Maar de lepe Marvin van der Pluijm was met die ene voorzet toch weer beslissend geweest. Voor de zoveelste keer al dit seizoen. Ze moeten zich op sportpark Jaap Riedijk gelukkig prijzen dat hij nu rechtop zit in de auto.

1 reactie
  1. Winni Kiksen zegt

    Heerlijke column weer! Top!

Laat een antwoord achter