Scheidsrechter zijn is leuk: Martin Oosterveer (7)

4

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak. Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag hebben wij de 29-jarige Martin Oosterveer uit Rotterdam gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?

Ik ben al sinds mijn 16e scheidsrechter. Inmiddels al bezig aan mijn 13e seizoen. Ook nog 3 seizoenen een dubbel functie gehad. Op zaterdag als assistent, op zondag als scheidsrechter. Dit is mijn 1e seizoen als scheidsrechter op de zaterdag.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?

Lastige vraag. Ik heb veel mooie wedstrijden mogen fluiten. Als ik dan toch moet kiezen ga ik toch voor de Zoeterwoudse derby tussen SJZ en Meerburg, toen in de zondag 3e klasse. 1200 man publiek. Tv en radio erbij. Een wedstrijd waar alles op en aan zat, en als kers op de taart nog een interview gehad met radio west na de wedstrijd.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Omdat ik niet zo goed kon voetballen. Ik floot al op jonge leeftijd wedstrijdjes bij de pupillen, en als snel was duidelijk dat ik daar meer talent voor had dan voor voetballen.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Ik zou graag eens in de hoofdklasse fluiten. Het samenwerken met neutrale assistenten maakt het allemaal nog net even iets leuker.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een goede scheidsrechter heeft dat, wat ze naar mijn mening in het betaalde voetbal missen, en dat is persoonlijkheid. Steeds meer hebben oortjes de invloed, durven scheidsrechter niet meer zelf een beslissing te nemen. Maar nog meer merk je het in de omgang met de spelers en de manier van fluiten. De KNVB drukt graag haar stempel op onze scheidsrechters in de top, en daar wordt het niet beter van. Laat die mannen hun ding doen. Als een speler protesteert, laat ze die speler dan een keer een flinke uitbrander geven in plaats van meteen een kaart omhoog te houden.

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal  en waarom?

Dat vind ik lastig om te zeggen. De tijd van Luinge en Jol is voorbij. Dan heb je het toch over scheidsrechters die persoonlijkheid hadden. Ik heb een zwak voor Ed Janssen. Onverschillig, doet lekker zijn ding. Nee het is geen topscheidsrechter, maar wel eentje waar ik van kan genieten. Wat de toekomst betreft, ik heb goede hoop voor Laurens Gerrets en Martin vd Kerkhof. Ik denk dat dat de grootste talenten van het moment zijn.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vindt je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Stellendam – Oud Beijerland. Een heerlijke pot tussen de nummers 2 en 3 in de 4e klasse. Ik ben zelf erg tevreden. Een lekkere pot, stevige duels en niet om elk klein dingetje hoeven fluiten. Gelukkig maar 2 gele kaarten, beide voor de thuisclub. Het bleef spannend tot de laatste seconde.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Wanneer ik het idee heb dat een wedstrijd ook een wedstrijd geworden door mijn manier van fluiten. Dan heb ik dus geprobeerd om het stevig maar fair te laten zijn, en dingen met persoonlijkheid op te lossen. Dan bedoel ik vooral met spelers toe te spreken, af en toe is een uitbrander te geven of een complimentje. Als er dan geen gekke dingen gebeuren en weinig of geen kaarten nodig waren, ben ik erg tevreden.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Op dit moment niet. Buitenspel is een veelbesproken regel, maar die moet wat mij betreft gewoon blijven bestaan. Ik ben ook geen voorstander van de tijdstraf in de A-categorie. Wat mij betreft mag het zo blijven zoals het nu is.

10. Wat vindt jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Op het moment niet erg hoogstaand. Het is absoluut niet slecht, maar ik kan op dit moment ook niet zeggen dat ik onder de indruk ben. Net als het voetbal in vergelijking met de rest van Europa, vind ik ook het niveau van de scheidsrechters minder dan de periode van Jol en Luinge. Ik mis de persoonlijkheid bij de heren in het zwart.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Ik zou graag een keer een wedstrijd in de eredivisie vrouwen willen fluiten. IN een stadion, en met teams die heel erg veel over hebben voor het voetbal. Die passie zie je terug in de wedstrijden. Voetbal op zijn puurst. Niet voor het geld maar uit liefde voor de sport.

4 Comments
 1. Gino Vermeulen zegt

  Mischien jou broer Jock Oosterveer

 2. Jock Oosterveer zegt

  Klopt

 3. Arwout de Jongh zegt

  Michael Mettrop Melvin Heerschap scheidsrechter van zaterdag

 4. Michael Medina zegt

  Mooi gesproken Martin Oosterveer.

  Laurens Gerrets sws hoop voor de toekomst #Eens

Laat een antwoord achter