Inefficiëntie nekt OVV

0

Vandaag op zondag 18 maart ontvangt OVV in de 1e klasse B de runner-up van dit seizoen, Alphense Boys, op de Zwartelaan in Oostvoorne. Trainer Rob Vuijk heeft, door de schorsing van middenvelders van Vugt en Lemmens, een flinke puzzel mee naar huis gekregen deze week. Omdat ook Klaassen (vakantie) en van Hulst (net terug van een blessure) niet vanaf minuut 1 inzetbaar zijn op het middenveld, wordt vertrekkend linksback de Bruijne op het middenveld geposteerd. Hierdoor krijgt, de vorige week verdienstelijk spelende, ’t Mannetje wederom een basisplaats in het elftal van Vuijk. Omdat Wagner ook terugkeert van een schorsing, zijn er defensief geen problemen voor de oefenmeester. De basiself ziet er dan ook als volgt uit: Dronkers, Taylor, Wagner, Dijkman, ’t Mannetje, Baartmans, de Bruijne, Bak (C), Breinburg, Brinkerink en Van Noord.

De eerste tien minuten zijn niet bijzonder kansrijk. Afgezien van een vervaarlijke vrije trap van Alphense Boys, die gelukkig door alles en iedereen gemist wordt, is het vooral de strijd op het middenveld die wordt geleverd. Aan de hand van goed veldspel van de bezoekers, worden de Oostvoornaren wel vastgepind op eigen helft. Kenmerkend voor de stijl van de in het Rood-wit spelende Alphenaren, is het technisch bekwame middenveld. Het één keer raken en de no-look pass, gecombineerd met uitstekende balaannames, maakt het voor OVV lastig om de controle over de wedstrijd te krijgen. Maar daar waar in de uitwedstrijd eerder dit seizoen OVV bij vlagen volledig werd weggespeeld, is daar nu totaal geen sprake van. Vlak voordat de eindpass kan worden gegeven is de verstoring van het veldspel dusdanig, dat Baartmans of de Bruijne kan overnemen. Vaak volgt dan een directe inwerking stelling van de diepgaande Bak, of één van onze vleugelflitsers, met de intentie om in de omschakeling toe te kunnen slaan.

Er is een kwartier gespeeld, als zich weer zo een omschakelmoment zich voordoet. Bak ontwijkt goed de buitenspel val, door even te blijven staan, en wordt vervolgens de diepte in gestuurd door Baartmans. Hij ontdoet zich van zijn directe bewaker en de altijd meelopende van Noord krijgt de bal perfect op maat bij de tweede paal. Geheel vrijstaand kan hij voor de derde wedstrijd op rij op identieke wijze de bal binnenschieten. De jonge buitenspeler raakt het leer echter dramatisch met zijn chocoladebeen en schiet hem net zo hard weer terug naar de rechts, als dat hij hem had ontvangen. Alsnog, het eerste waarschuwingsschot voor Alphense Boys heeft geklonken. Dit wordt vandaag geen walk-over.

Na wederom een onderschepping van ditmaal Wagner op het diep staande middenveld van Alphense Boys, kan nu Brinkerink worden gelanceerd. De ijverige spits drijft de bal de zestien in en puntert deze naar de verre hoek. De doelman staat zo vast als een huis, maar kan opgelucht adem halen als het speeltuig langs de verkeerde zijde van het houtwerk verdwijnt.

Voor Alphense Boys is dit een signaal om het over een andere boeg te gooien en ze gaan het spel meer naar de flanken verleggen. De behendige linksbuiten en de razendsnelle rechtsbuiten, maken het onze backs Taylor en ’t Mannetje erg lastig, maar op dit moment nog niet onoverkomelijk. Als Taylor na een duel een corner moet toestaan, volgt dan toch de eerste grote kans voor Alphense Boys. Geheel vrijstaand bij de tweede paal, kopt de Alphenaar (gelukkig) hard over.

Na een half uur spelen, met wat afstandschoten over een weer (zelfs Wagner schiet op het doel, maar kan het de keeper niet moeilijk maken), volgt een goede combinatie op rechts tussen Breinburg en Taylor. Taylor steekt het middenveld over, bediend onze vragende captain op maat, welke in de zestien de bal uit de draai over de Alphense doelman probeert te liften. Het idee was prachtig, de uitvoering belandde echter in het fanatieke thuispubliek achter de boarding.

De gehele eerste helft heeft Alphense Boys een licht veldoverwicht, maar de grote kansen zijn voor OVV, waar het wachten is op het moment dat zij het net laten bollen. Op slag van rust dan toch nog een uitbraak van de bezoekers. Dijkman, die in de eerste helft tot dan toe overal wel een voetje tussen had, wordt in de problemen gebracht met een diepe bal. De aanvoerder van Alphense Boys zet goed door en krijgt hem, op zijn Suarez, met de knie mee. 1op1 met Dronkers legt hij de bal terug op de inkomende spits die genadeloos de trekker overhaalt en het leer in de kruising ramt. 0-1 en een enorme domper voor de Oostvoornaren.

Vanuit de aftrap wordt Breinburg aangespeeld, die meteen de diepgaande Taylor bediend. Taylor, die niet zou misstaan op de 100 meter NK sprint, gaat aan een ieder voorbij en levert een perfecte voorzet af op de ingelopen Bak. Bak springt op, kopt, en… weer net naast. Het mag nog niet echt meezitten vandaag. 4-2 in grote kansen, 0-1 in score.

Het rustsignaal klinkt en de groen-witten zoeken gedwee de kleedkamer op. Er zit vandaag zeker meer in en in de rust wordt dan ook door Vuijk bemoedigende woorden gesproken. Als we op dezelfde weg doorgaan, dan pakken we deze gasten ook gewoon!

Direct na rust maakt de thuisploeg zijn intentie direct duidelijk. Nu met de stevige wind in de rug, wordt de druk verlegd op de helft van Alphense Boys. Het publiek sijpelt nog mondjesmaat uit de kantine met een bak koffie, als de Bruijne het ineens op zijn heupen krijgt. Met zijn rug naar het doel, halverwege de helft van de tegenstander, haalt hij de bal onder zijn voet door en zet zo twee middenvelders te kijk. Hij dribbelt naar de verdediging van de Rood-witten, en zet hier een misleidende lichaamsschijnbeweging in. Met een combinatie van kwaliteit en geluk, komt hij ook door deze linie en staat hij oog in oog met de keeper. De eerste competitietreffer lonkt De Bruijne en hij kiest voor een geplaatst schot. De krul is goed, maar de uitgekomen doelman minimaal net zo goed en met een fraaie redding pareert hij de bal.

Bekomen van de schrik, worden de bezoekers nu echt van een klasse apart. Met een nog beter positiespel dan de eerste helft, worden de flanken keer op keer in stelling gebracht met een steekpass. Op links wordt op deze wijze ’t Mannetje verslagen en Wagner kan niet corrigeren. De voorzet vliegt over Taylor en Dijkman heen, die beiden in de luren zijn gelegd door een goede loopactie van de spits. Van een meter of tien twijfelt diezelfde spits geen seconde en met een halve omhaal plukt hij het speeltuig in één keer uit de lucht en schiet hij tegendraads naar de lange hoek. Een doelpunt lijkt zeker, maar het is de doelman van Oostvoornaren die met een ouderwetse zweefduik een grotere achterstand kan voorkomen.

De Alphenaren blijven nu drukken en de gastheren komen er niet meer uit. Een harde volley van rand zestien wordt gepareerd door Dronkers, waarna Dijkman en ’t Mannetje kunnen opruimen. Wagner wordt in de opbouw steeds vaker afgejaagd en ook het hardwerkende middenveld met Baartmans en de Bruijne komen er in deze fase niet meer aan te pas. Na een onhandige overtreding op de linkerflank van ’t Mannetje, die tevens geel ontvangt, wordt de bal ingebracht. De wind houdt de bal binnen, en hij belandt achter de tweede paal waar een Alphenaar de bal alleen maar terug kan koppen. Deze raakt hem geheel verkeerd waardoor de mee sprintende Taylor het leer ongelukkig tegen zijn gezicht krijgt en hem onbedoeld achter zijn eigen doelman laat caramboleren. 0-2

En dan gebeurd, wat er vrijwel al het gehele seizoen bij OVV gebeurd. De mouwen worden nog hoger opgestroopt, de schouders er nog steviger onder gezet en de groen-witten zetten de Alphenaren compleet vast op eigen helft. Op alle linies worden de rood-witten nu overlopen en het is wachten op de eerste kansen voor de groen-witten. Als een scrimmage voor het doel wordt door alles en iedereen gemist, komt Brinkerink als een duveltje uit een doosje bij de tweede paal en kopt hard in. Met drie Alphenaren wordt de bal voor de lijn gekeerd, maar belandt deze bij de andere paal, waar van Noord er als de kippen bij is om af te drukken. Een snoeihard schot van een meter of zes is het gevolg, maar de lat is het eindstation en Alphense Boys komt goed weg.

Met nog een kleine twintig minuten te gaan, is het nu Breinburg die zijn man binnendoor voorbij glipt. Hij brengt de Bruijne in stelling, die alleen met een overtreding rand zestien kan worden tegen gehouden. Bak ontfermt zich over de bal en neemt een aanloop. De vrije trap belandt in de muur, maar ook de rebound is voor Bak die nogmaals wilt uithalen. Hij schiet, maar valt in een soort van duel en claimt een strafschop, die hij ook nog krijgt ook! Een dubieuze beslissing, maar een cadeautje die door onze captain graag wordt uitgepakt. Oog in oog met de doelman, blijft hij zoals altijd koelbloeding en laat het netje bollen. 1-2 en OVV is terug in de wedstrijd!

Direct na het doelpunt, blijft OVV doorzetten. Bak is het middenveld van Alphense Boys te slim af en kan zo op de verdediging aflopen met twee flankspelers die de bal al vragen. De aanvoerder van Alphense Boys. maakt de logische beslissing om Bak onreglementair af te stoppen en probeert hem te haken. De eerste keer mislukt, maar de tweede keer is hij wel succesvol met een, op het oog, meer schoppende beweging. Scheidsrechter Westerkamp laat veel toe en is zeker geen kinderachtige leidsman, maar beoordeelt dit direct als natrappen en toont dan ook de rode kaart. Met nog een kwartier te spelen, staan de rood witten ineens met tien man. Trainer Vuijk wisselt meteen ’t Mannetje voor van Hulst, om het aanvalsspel van nog meer impulsen te voorzien.

Graag had ik hier nog geschreven dat er een kwartier lang kansen en pressie zou zijn, maar dat was niet het geval. Alphense Boys zakte in, gaf vrijwel niets weg en als het gevaarlijke dreigde te worden, stond daar een ijzersterke doelman die met veel, soms zeer lastige, onderscheppingen het gevaar kon elimineren. De 2-2 is dan ook nooit dichtbij geweest en dat is jammer, gezien het spelbeeld van de eerste helft. Toch was na de wedstrijd de stemming niet geheel in mineur. OVV heeft laten zien dat het niet het lelijke eendje is in deze competitie en dat zij enorm zijn gegroeid, en iedere week weer blijven groeien in de eerste klasse B. Nu achter elkaar de nummers vijf, drie, een nieuwe nummer drie en nummer twee niet in staat zijn geweest om OVV de wil op te leggen, kunnen de groen-witten zich gaan richten op de middenmoters en de laagvliegers in deze afdeling. Met de instelling en het spel wat zij de laatste zes wedstrijden hebben getoond, moet het mogelijk zijn om zich veilig te kunnen spelen, en heel stiekem misschien wel in het linkerrijtje te kunnen eindigen. Het gat tussen OVV (nummer 9) en de nummer vijf is slechts 3 punten, maar anderzijds is PD plek onder hen is het ook slechts op 4 punten afstand. Desalniettemin ziet het er hoopvol uit voor de Zwartelaan bewoners en is het zeker mogelijk om over 7 wedstrijden met een opgeheven hoofd afscheid te nemen van de zondagafdeling.

Laat een antwoord achter