Column Jan Schoonen: Shurnel René Jean François (SC Botlek)

1

Toen hij in de dug-out plaatsnam voelde reservespeler Patrick Monteiro iets in de zak van de Botlekjas die hij aan had. Het bleek een medicijndoosje te zijn. ‘Neusdruppels’, wist verzorger Joop Diepstraten. ‘Toco-Tholin. Daar gaat je neus van open.’ Hij stak het doosje in zijn zak en toen blies arbiter Hilgersom SC Botlek-Rozenburg, de topper in de derde klasse D in gang. Mijn blik was al een tiental minuten gericht op de schoenen die Shurnel François aan had. De linksbuiten van de thuisclub had kicksen aan die pijn aan je ogen deden: hard fluoriserende lichtgroene Nikes die als een paar felgekleurde sokken pasten om de voeten en tot boven de enkels reikten. Fonkelnieuw waren ze. Geen spatje vuil erop. Met die schoenen zou hij in een pikdonkere, wolkeloze nacht alle aandacht trekken en ook in het schuchtere zonlicht zaterdagmiddag kon ik mijn ogen er niet van afhouden.

In de eerste helft raakte hij er geen knikker mee. Trainer Richard Koutstaal schreeuwde zijn keel schor om Shurnel in beweging te krijgen, maar die paradeerde op de linkerflank alsof hij zich op een catwalk bevond. Koutstaal is overigens de schoonvader van Shurnel. De linksbuiten heeft het aangelegd met diens dochter Jill, maar gezien het commentaar dat Richard had op hem die eerste 45 minuten, zou hij in staat geweest zijn de relatie van zijn dochter af te kappen. Shurnel kwam er niet aan te pas, de eerste helft. Zijn ploegmaten overigens ook niet. Het was al Rozenburg dat de klok sloeg. De lepe Nick de Bil verstuurde tweemaal een splijtende pass en dat betekende twee keer een doelpunt. Eerst rondde Floris van den Heuvel bekwaam af en een tiental minuten later werkte Jamal Abdalla een voorzet van diezelfde Van den Heuvel in eigen doel: 0-2 bij rust en nog dik verdiend ook. Ik gaf geen stuiver meer voor de thuisploeg.

Maar in de tweede helft was alles anders. Het kan niet anders of Joop Diepstraten heeft het buisje neusdruppels leeggegooid in de thee die de Botlekspelers in de rust geserveerd kregen. Vanaf de aftrap gingen ze als de brandweer. Binnen no time stond het 2-2 en beide keren was Shurnel de doelpuntenmaker. De eerste maakte hij na een prima actie en de tweede was een strafschop, die hij zelf afgedwongen had door door te jagen op doelman Stephan van Asperen, die prompt de bal verspeelde en hem daarna even vasthield. De bevliegingen van Shurnel zetten de thuisploeg in vuur en vlam. Nu werd er wel afgejaagd en doorgedekt. Shurnel was de gehele tweede helft de grote roerganger van de thuisclub. Zijn nieuwe schoentjes deden wonderen. Hij zweefde ermee over het veld, speelde de defensie van Rozenburg aan gort en tilde zijn ploegmakkers mee naar een hoger niveau. Shurnel René Jean François. De Botleklinksbuiten heeft een heleboel voornamen. Daar kan er nog wel eentje bij: Sjakie. Omdat hij zaterdag wondersloffen aan had, sloffen waarmee hij in de tweede helft kon toveren.

Of zou het dan toch dat buisje neusdruppels geweest zijn?

Hoe dan ook, na 90 minuten stond er 4-2 op het scorebord en ook in die twee andere doelpunten had Shurnel een groot aandeel. Hij zette met een pass op maat John Ackon schuin voor de goal en die rondde koel af en vlak voor tijd trapte hij een hoekschop in de voeten van de aanstormende Kenny Lopes Cruz die van zeker 25 meter doeltreffend uithaalde.

Er wordt gefluisterd dat Shurnel komend seizoen Richard Koutstaal volgt naar OSV in Oud-Beijerland. Lekker makkelijk meerijden met schoonpapa, want Shurnel heeft geen auto. Ik zou het niet doen, als ik hem was. Want wat heeft Shurnel te zoeken in de 4e klasse? Hij moet niet lager gaan voetballen. Met zijn kwaliteiten moet hij juist hogerop. En die schoenen moet hij voorlopig maar blijven dragen.  En Joop Diepstraten moet voor de zekerheid zijn voorraad Toco-Tholin ook maar aanvullen….