Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak. Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Deze week hebben wij de 19-jarige Thomas Groenendijk uit Middelharnis gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:
1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?
Voor het vierde seizoen ben ik als scheidsrechter actief voor de KNVB. Daarvoor vijf jaar bij een lokale verenigingen.
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?
De afgelopen jaren heb ik veel mooie en spannende wedstrijden mogen fluiten. Naast de diverse bekerfinales en nacompetitiefinales die ik heb geleid, springt Sparta Rotterdam A1 tegen Ajax A2 er wel uit. Een supergave competitiewedstrijd afgelopen seizoen die werd gespeeld op het Kasteel onder toeziend oog van ongeveer duizend toeschouwers.
Daarnaast ben ik drie keer in Estoril (Portugal) geweest om een sterk bezet internationaal jeugdtoernooi te fluiten. Dit waren leerzame en mooie ervaringen. In juli 2017 reis ik, samen met nog vijftien andere Nederlandse scheidsrechters, af naar Barcelona om daar wedstrijden te leiden op een internationaal jeugdtoernooi.
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Opvallend genoeg volleybalde ik nog toen ik op mijn 10e voor het eerst een wedstrijd bij de F-pupillen floot. Mijn broertje speelde in dat team. Het ging erg goed en men adviseerde mij om een cursus te volgen. Daarna heb ik enkele jaren bij De Jonge Spartaan in Middelharnis elke zaterdag wedstrijden gefloten. Op mijn 15e slaagde ik voor de BOS (Basis Opleiding Scheidsrechter) en sindsdien ben ik vrijwel elk weekend op pad voor de KNVB.
4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?
Mijn doel is om over een aantal jaar het Talententraject Betaald Voetbal te halen. Natuurlijk is het een droom om daar verder in door te stromen richting de Jupiler League en de Eredivisie. Natuurlijk heb ik nog veel te leren en is er nog een lange weg te gaan.
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Fysieke en mentale fitheid is erg belangrijk. Je moet proberen zo onopvallend mogelijk wedstrijden te leiden. Door laten gaan waar mogelijk, maar wel op tijd de ‘key momenten’ onderkennen en optreden als dat nodig is. Als scheidsrechter moet je tegen kritiek kunnen en ook kritisch naar je zelf kunnen kijken.
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Elke scheidsrechter heeft natuurlijk een eigen stijl van leiding geven. Dat maakt het lastig kiezen. Persoonlijk vind ik Kevin Blom en Björn Kuipers de toppers.
Zij laten over het algemeen veel toe, iets waar ik me prima in kan vinden.
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vindt je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
Door de sneeuwval in het weekend van 11 februari besloot de KNVB het programma te annuleren. Ik zou mijn debuut maken in de tweede klasse (Valken’68 – Honselersdijk), maar die wedstrijd hou ik nog tegoed.
Enige tijd terug heb ik wedstrijd Lugdunum – Nieuwkoop gefloten. Deze wedstrijd eindigde in 1-0. Ik ben tevreden over mijn prestatie die wedstrijd. Het was en bleef een spannende wedstrijd met veel duels. In zo’n fysiek duel moet je als scheidsrechter goed managen en communiceren.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Het is altijd fijn als je na het laatste fluitsignaal van iedereen een hand krijgt. Ik vind het positief als er na de wedstrijd niet of nauwelijks over de scheidsrechter wordt gesproken. Elke wedstrijd werk ik aan mijn ontwikkelpunten. Deze evalueer ik wekelijks met mijn coach André Aarden van het Ontwikkel Traject Scheidrechters. Naast hem heb ik eerder Peter van Gijzen en Ingmar Oostrom als coach gehad. Van alle drie heb ik veel geleerd.
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
De buitenspelregel is begin van het seizoen aangescherpt.
Buitenspel is de laatste tijd wel een ‘hot item’. Er worden wekelijks veel wedstrijden gespeeld met assistent-scheidsrechters van clubs zelf. We moeten niet vergeten dat ook deze mensen er in hun vrije tijd staan en vrijwilliger zijn. Toch wordt er ook regelmatig ten onrechte gevlagd voor buitenspel. Als scheidsrechter is dat best lastig in te schatten. Tenzij je er zelf dusdanig goed voor staat, dat je zelf kan beslissen om een vlagsignaal te negeren en door te laten spelen. Er is een groot verschil tussen een wedstrijd met of zonder neutrale assistenten. Bij een wedstrijd met neutrale assistenten is er veel minder protest of weerstand.
10. Wat vindt jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
Over het algemeen goed. Jammer genoeg is er doorgaans veel kritiek op de arbitrage. Veel beslissingen moeten in een split second gemaakt worden en af en toe worden er ook door scheidsrechters vergissingen gemaakt. Daarom ben ik ook groot voorstander van de invoering van de video referee en/of andere technische hulpmiddelen. In andere sporten, bijvoorbeeld tennis, werkt dit prima en geeft snel duidelijkheid voor spelers en publiek.
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Er zijn heel veel mooie affiches, maar een klassieker bij de jeugd of in het amateurvoetbal zou wel heel erg gaaf zijn!