Scheidsrechter zijn is leuk: Arjan Verhoeve (3)

0

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak. Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag hebben wij de 52-jarige Arjan Verhoeve uit Barendrecht gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

1. Hoelang ben je al als scheidsrechter actief?

Ik ben sinds 2004 scheidsrechter.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter en waarom?

 De mooiste wedstrijd was een aantal jaren geleden Den Hoorn-Schipluiden, een echte derby met een toeschouwersaantal waar menig Jupiler club jaloers op zou zijn, er waren er die dag 2750!

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Op mijn club VV Smitshoek stond ik te kijken bij het 10e elftal en toen was er geen scheidsrechter, kan jij niet fluiten werd er gevraagd, nou daar ging Arjan, goh dat is leuk dacht ik, ben bij de club blijven fluiten, al snel daarna voor de KNVB.

4. Wat zou je als scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Leuke vraag aan iemand van 52, bijna iedereen antwoord “het hoogst haalbare”, eigenlijk voor mij ook al besef ik mij wel degelijk waar dat plafond is, fluit nu groep E, hoop nog een groep hoger , gezien mijn fitheid ( dank aan de RSV ), moet dat haalbaar zijn.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een goede scheidsrechter moet een wedstrijd aanvoelen, goed kunnen “managen”, blijf altijd rustig, behandel iedereen met respect, wat je geeft krijg je terug.

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal  en waarom?

Er zijn er een aantal die ik hoog heb zitten, Kevin Blom, Bas Nijhuis, Danny Makkelie, Pol van Boekel, Dennis Higler, aankomende toppers denk ik Edwin van de Graaf en Christiaan Bax.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vindt je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Dit was afgelopen zondag Delft – Teylingen, was een spannende pot waarin Teylingen aan het langste eind trok, deze wedstrijd heb ik zonder problemen tot een goed einde weten te brengen, ben daar zelf uitermate tevreden over.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?  

Als zoals vandaag ondanks vijf maal geel en één directe rode kaart er niemand over mijn fluiten begon na de wedstrijd.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Waar ik mee zat is dit seizoen al veranderd, geen rood meer bij een overtreding in de zestien waar men duidelijk voor de bal gaat.

10. Wat vindt jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Vind het uitstekend, commentaar is er altijd, vaak van mensen die nog nooit gefloten hebben en na vijf keer de herhaling te hebben gezien hun mening hebben, onze hobby is gewoon een vak dat je niet zomaar even doet, en ook een scheidsrechter is een mens en ja die maken ook fouten.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Spakenburg-Katwijk

Foto: Alex Pronk