ASWH start het avontuur in de derde divisie in Sneek

0

Aanstaande zaterdag is het eindelijk zo ver. ASWH speelt dan voor het eerst in de historie een wedstrijd in de derde divisie, voorheen de topklasse. De Ambachters hebben direct een verre reis voor de boeg. De bus stopt namelijk pas in Friesland, waar ONS Boso Sneek als gastheer en tegenstander fungeert. Deze in 1932 als Oranje Nassau Sneek opgerichte vereniging speelde de voorgaande drie seizoenen al op dit niveau en weet dus wat er gevraagd wordt. De Friezen, die twee keer kampioen van de hoofdklasse werden, voeren sinds medio 2012 de naam van sponsor Boso in de clubnaam. ASWH maakte een hoopgevende voorbereiding door en mag zaterdag proberen om met een mooi resultaat aan de nieuwe competitie te beginnen. Eenvoudig wordt dat vast niet, maar dat past ook bij de status van de derde divisie.

Vorig seizoen

ONS Boso Sneek eindigde vorig seizoen als tiende in de topklasse. Ruim voldoende voor handhaving. Toch zal ONS Boso Sneek in het eerste deel van de competitie af en toe met een schuin oog naar beneden hebben gekeken. Na de eerste periode stonden de Friezen namelijk veertiende en in de tweede periode ging het niet veel beter. In de slotfase van het seizoen raakte ONS Boso Sneek echter op stoom. De laatste tien duels leverden zestien punten op, bijna net zo veel als de achttien die in de eerste twintig wedstrijden werden verzameld. Het eindtotaal van 34 punten was genoeg voor de tiende plaats en dus was handhaving voor het derde seizoen op rij een feit. Opmerkelijk genoeg incasseerde ONS Boso Sneek bijna de meeste tegentreffers, namelijk 63. Alleen de verdediging van SteDoCo werd vaker gepasseerd. In het toernooi om de districtsbeker kwam ONS Boso Sneek tot de halve finale. Daarin werd verloren bij Staphorst, de ploeg die later de landelijke beker zou grijpen en onderweg naar dat succes ook ASWH uitschakelde. Ook nam ONS Boso Sneek deel aan de KNVB-beker. In de eerste ronde werd Vlissingen met 3-2 verslagen, overigens in twee delen omdat de eerste ontmoeting vanwege hevige regenval werd gestaakt. In ronde twee viel het doek voor de Friezen. Zij leden een eervolle 0-2 nederlaag tegen de latere bekerfinalist FC Utrecht.

Dit seizoen

ONS Boso Sneek speelde in de aanloop naar dit seizoen vier oefenduels. De Friezen kunnen terugkijken op een behoorlijke voorbereiding. Staphorst (1-0) en Urk (2-0) werden geklopt, tegen competitiegenoot Harkemase Boys bleef het 2-2. Afgelopen zaterdag was ONS te sterk voor SZW Boso Sneek, de zondaghoofdklasser uit dezelfde gemeente. Dankzij een 2-0 overwinning ging ‘het kampioenschap van Sneek’ naar ONS. Wat dat betreft staat de ploeg er net zo voor als ASWH, dat eveneens één keer gelijk speelde en verder alle duels in de oefencampagne won. Net als ASWH neemt ONS Boso Sneek deel aan de KNVB-beker. Op 24 augustus ontvangen zij in de tweede kwalificatieronde de winnaar van het duel tussen FC Lisse en De Dijk.

Mutaties

Zoals bij elke vereniging vertrokken afgelopen zomer om uiteenlopende redenen ook diverse spelers bij ONS Boso Sneek. Zo stapten Harvey de Boer en Roelof Strikwerda over naar Flevo Boys Emmeloord, koos Eelke Kooistra voor Be Quick Dokkum, draagt Hussein Raza nu het tenue van Go-Ahead Kampen, ging Richard Strijker naar Drachtster Boys en vroeg Huy Tran overschrijving aan naar Bergum. Bob Schepers, de voormalig profvoetballer van o.a. SC Cambuur en FC Utrecht, verruilde ONS voor Blauw Wit ’34. Middenvelder Jacob Noordmans zette de stap naar de tweede divisie. Hij speelt dit seizoen voor het Haarlemse Koninklijke HFC. Tot slot stopte boegbeeld Chris de Wagt met voetbal. Hij is nu assistent-trainer.

Selectie

Trainer Richard Karrenbelt, die begint aan zijn tweede seizoen bij ONS Boso Sneek, kan werken met een selectie van 22 spelers. In de laatste oefenwedstrijd verdedigde nieuwkomer Bas van Wegen het doel. De 31-jarige goalie kwam over van Alcides. Bijzonder weetje is dat Van Wegen ooit bijna doelman van ASWH was. In de zomer van 2008 leek de bij Feyenoord opgeleide doelman zich na zijn vertrek bij NAC Breda bij de Ambachtse selectie te voegen, maar uiteindelijk koos Van Wegen toen voor een kans bij Haarlem. De andere keepers in de selectie zijn Pier Sikma en Volken Huisman. Net als Van Wegen zijn zij nieuw bij de club. Achterin speelden Klaas de Vries (al vijf seizoenen in Sneek) en Frits Dantuma (ex-Cambuur en –Emmen) als backs. Het centrum werd gevormd door de van Drachtster Boys gehaalde nieuwkomer Iloba Achuna en de 32-jarige ex-prof Angelo Zimmerman. Laatstgenoemde kwam tijdens het afgelopen seizoen over van het failliete WKE. Zimmerman, international voor Curaçao en de Nederlandse Antillen, droeg in het betaalde voetbal de shirts van Cambuur, Emmen, Veendam en RBC Roosendaal. Bij die laatste club speelde hij nog samen met Mels van Driel. Andere opties achterin zijn Gustavo van der Veen en Rein Werumeus Buning. Op het middenveld koos Karrenbelt zaterdag voor Danny Kampstra, de dertigjarige Renco van Eeken en nieuwkomer Aron Strengholt. Hij kwam over van het Groningse Be Quick 1887. Ook Wesley Lohman en Tim Oosterbaan kunnen op het middenveld spelen. In de voorhoede is de rappe Curty Gonzales, begonnen aan zijn zevende seizoen, een vaste waarde. Net als de bebaarde ex-prof Martijn Roosenburg, ook al aan zijn zesde seizoen gestart. Afgelopen zaterdag stond de van Be Quick 1887 gekomen Fabian Stevens echter op zijn plek. Ale de Boer, doorgaans toch een verdediger, stond tegen SWZ Boso Sneek in de spits. Dat had alles te maken met de absentie van topscorer Yumé Ramos, die vanwege een blessure aan de buikspier ook tegen ASWH vermoedelijk niet zal spelen. Vorig seizoen maakte de aanvaller met Argentijnse roots liefst vijftien doelpunten. Als overige offensieve opties heeft Karrenbelt dan nog Patrick Amels, Johannes Hoekstra en Gert Jan Koopmans achter de hand.

Historie

ASWH en ONS Boso Sneek kwamen elkaar nog nooit tegen in een competitiewedstrijd. Toch levert de recente historie nog wel een ontmoeting op. In het seizoen 2013/14 troffen beide clubs elkaar namelijk in het kader van de strijd om de landelijke amateurbeker. Op veld 2 versloeg ASWH de bekerwinnaar van het district Noord, ook toen al topklasser, met liefst 6-2. De Spanjaard Guillermo Bartolomé González, kortweg Barto, maakte er die middag twee voor ASWH, net als Robbert Stout. De huidige selectiespelers Stef Doedée, Gilmaro van de Werp en Jesper van den Bosch hadden destijds een basisplaats. Mels van Driel zat geschorst langs de kant. Bij ONS Boso Sneek waren Klaas de Vries, Danny Kampstra en Martijn Roosenburg toen ook van de partij. Roosenburg scoorde zelfs nog. Later zou ASWH de landelijke beker winnen.

Op de andere velden

De grootste blikvanger op de eerste speeldag lijkt de bollenstreekderby tussen FC Lisse en Quick Boys, die na jaren weer eens in competitieverband op het programma staat. Ex-ASWH’er Rutger de Bos neemt het met zijn nieuwe club Capelle thuis op tegen ODIN ’59. FC Rijnvogels, vorig seizoen ook al onze competitiegenoot, start thuis tegen VVOG. De belofteteams spelen bijna allemaal uit. Jong FC Groningen bezoekt Scheveningen, Jong FC Volendam gaat naar DVS ’33 Ermelo. Alleen Jong Almere City FC speelt thuis en ontvangt titelkandidaat Rijnsburgse Boys. Een andere titelfavoriet, IJsselmeervogels, start op eigen veld tegen het vernieuwde SteDoCo. Tot slot ontvangt Huizen de andere Friese club in deze afdeling, Harkemase Boys.

ASWH zal graag goed aan het nieuwe seizoen willen beginnen, maar natuurlijk geldt voor ONS Boso Sneek exact hetzelfde. Alle steun is daarom gewenst. Laat je dus horen langs de lijn! Wie niet in staat is om af te reizen naar het Zuidersportpark in Sneek, kan de wedstrijd volgen via het Twitter-account van ASWH. Er is geen live-verslag op Atos RTV.