Reginald Faria (SC Feyenoord): ‘De vierde klasse was een pijnlijke vrije val’

0

Reginald Faria stopt na het seizoen met voetballen. De razendsnelle aanvaller vindt het op 34-jairge leeftijd genoeg geweest. Met 241 wedstrijden in het betaalde voetbal zit een mooie carrière er op. De laatste drie seizoenen waren het meest succesvol bij SC Feyenoord. Met drie promoties op rij kan je een carrière vervelender afsluiten. Dit was echter wel in de kelder van het amateurvoetbal. Niet het podium voor een ex-profvoetballer. ‘’Het uitkomen in de vierde klasse zaterdag was een pijnlijke vrije val maar wel een hele bewuste keuze. De verschillen waren heel groot en het was voor zowel ons als de tegenstanders niet leuk. Ik had nooit verwacht op dit niveau uit te komen maar we hebben het wel goed gedaan.’’

Faria dacht voor een zondag hoofdklasser te gaan uitkomen maar dit werd een zaterdag vierdeklasser. SC Feyenoord besloot over te stappen naar het zaterdagvoetbal en Faria besloot hierin mee te gaan. Het doel van de club van Varkenoord was elk jaar promoveren en uiteindelijk weer snel een hoofdklasser te zijn. ‘’We hebben tot nu toe elke keer ons doel bereikt. Ik heb hier mijn steentje aan bij gedragen. We waren dit ook wel verplicht naar onszelf.’’

Faria 2Na dit seizoen zal Faria echter geen deel meer uitmaken van de opmars van SC Feyenoord in het zaterdagvoetbal. Een mooie carrière, met zelfs eredivisievoetbal, zit er dan op. Faria maakte een opmars al eens eerder mee met een directe terugval erna. ‘’Met FC Volendam ben ik dertien jaar geleden gepromoveerd naar de eredivisie. Het was een lastig jaar waarin ik toch tot 23 wedstrijden ben gekomen. Een jaar later speelde we echter weer een divisie lager.’’

De periode Volendam omschrijft Faria als zijn mooiste. Een lange carrière bracht de aanvaller langs Ajax, AZ, ADO Den Haag, Volendam, Haarlem, TOP Oss, FC Omniworld, Sektzia Nes Zioan (Israel) en Huizen. Zijn voetbalcarrière stopt in de zaterdag tweede klasse. Faria houdt de deur echter nog op een kleine kier. ‘’Ik schrijf mij niet uit bij SC Feyenoord. Ik heb het gewoonweg te druk om nog elke keer te kunnen trainen. Ik zag er op een gegeven moment tegenop en dan besef je dat het mooi is geweest. Ik ga nu meer tijd aan mijn gezin besteden. Cesco Agterberg mag mij daarentegen altijd bellen als die iemand nodig heeft. Het voetbaldier gaat nooit uit mij.’’

Foto: John Groeneweg