Column Jan Schoonen: Dan Blokland (SC Botlek)

SchoonenJoop Diepstraten, Willem Heijdacker, Paul van Noort, Dennis van Looijen, Aad Beerens, Bert Goedendorp, Dick Kuikstra,  Frans Dijkxhoorn, Leo van Duin, Theo van Son en nog een heleboel mannen meer. Ik kom graag bij SC Botlek. Niet eens vanwege het voetbal, want dat is met regelmaat van de klok niet om aan te zien. Niet voor niks heb ik jaren geleden, tijdens de rust van alweer een armzalig potje in de bestuurskamer gezegd dat de koffie bij Botlek beter is dan het voetbal. Ze konden er nog mee lachen ook. Nee, bij Botlek kun je altijd met iedereen ouwehoeren over van alles en nog wat, over voetbal vooral en het beste van al kun je dat doen met Dan Blokland, de man die iedereen kent en alles over iedereen weet.

Dan is al sinds jaar en dag betrokken bij de selectie van de club die momenteel uitkomt in de tweede klasse. In naam is hij geen lid van de technische commissie, althans dat staat zo niet vermeld in de kaderlijst op de website van de club. Maar Dan heeft wel een grote vinger in de pap. Welke spelers er eventueel komen en welke trainer er voor de groep staat. Over hoe de cultuur van SC Botlek bewaard moet blijven: gewoon doen, geen kapsones en voetballen met zoveel mogelijk eigen jongens. In dat soort aangelegenheden heeft Dan een hele grote stem.

Het netwerk van Dan Blokland is groot, heel groot. Hij kent iedereen en iedereen kent hem. En bij iedereen staat hij er goed op. Zo zegt Cor Lanser, ooit trainer bij Botlek, het volgende over hem: ‘Dan zorgde altijd voor eenheid binnen de club. Ik heb enkel goede ervaringen met hem. Dan is een toffe peer en als ik dat niet zou vinden, dan had ik hem dat trouwens allang gezegd.’ En Bert van der Lijn, ook al een ex-trainer van Botlek: ‘Terwijl op sommige momenten iedereen al lichtelijk in paniek was, zag Dan er altijd de humor nog wel van in. ‘Maak je niet druk, het komt wel goed joh’ was een gevleugelde uitspraak van hem. En dan regelde hij het en was alles weer in orde.’ En Peter Hoek, in het verleden ook al eens werkzaam bij Botlek: ‘Tussen de regels door regelt Dan alles. Als een trainer zich macho gedraagt of spelers slachtoffert is hij de eerste die daarvan iets zegt. Hij bewaakt de cultuur van de club, maar hij zal zich nooit met de opstelling bemoeien.’

Die positieve woorden moeten Dan goed doen.

Zelf heeft hij desgevraagd ook het nodige over anderen te melden. Drop een naam bij hem en hij steekt van wal, regelmatig onderbroken door alweer een voorbijganger die hem begroetend op de schouders slaat en een praatje met hem begint. Het beste kun je met Dan kletsen ergens in een stil hoekje, waar niet zoveel mensen voorbij komen. Dan kun je met hem praten over de gesprekken die hij samen met secretaris Dennis van Looijen gevoerd heeft met trainers die azen op de vrijkomende positie voor de spelersgroep van Botlek, nu het contract met Rinus Schrijver na drie seizoenen niet verlengd gaat worden. En over de telefoongesprekken die hij met eventuele kandidaten gevoerd heeft. Dan kun je met hem babbelen over spelers en trainers van andere clubs en nieuwtjes met elkaar uitwisselen. Heerlijke gesprekken zijn dat en ik kijk er altijd naar uit. ‘Is Dan er niet’, is dan ook het eerste wat ik zeg wanneer ik hem niet meteen opmerk als ik weer eens een wedstrijdje van Botlek bezoek. Gelukkig is hij er altijd.

SC Botlek is Dan Blokland en Dan Blokland is SC Botlek, hoewel hij vorige week zaterdag op sportpark De Brug een oefenwedstrijdje van het tweede elftal in een Spijkenisse-outfit floot. Dat hij kledij droeg van vv Spijkenisse, de club waar zijn jongste zoontje Bennie in de C-jeugd voetbalt, daarover had hij zelf nog de grootste lol. Maar we moeten daar verder helemaal niks achter zoeken. Dan Blokland bij een andere vereniging; dat kan helemaal niet.

5 REACTIES

  1. Dan is niet alleen een Man van de Club, maar ook een man waar je op kan terug vallen als je echt een probleem heb. Spelers en begeleiders zijn bij hem in goede handen.Voor mij persoonlijk is hij meer. Een GIGANT en Vriend.

  2. Dan Blokland: een bekende naam. Het gekke is dat ik hem alleen maar ken van VV Spijkenisse. Speelde ooit in de D-tjes, in het elftal dat mijn vader leidde. Rick Felix speelde daarin, Jan Luijten, Pedro Vermaat….Dan herinner ik mij als een gezellige jongen.