Column Jan Schoonen: Rinus Schrijver (SC Botlek)

SchoonenSamen met zijn maatje Peter van Gestel trainde hij jarenlang samen clubs als Spaland, SCO’63 en IJVV De Zwervers. Peter gaf de trainingen en Rinus Schrijver, want over hem gaat dit verhaal, zette de pionnen op het veld. Alle gekheid op een stokje; Rinus zal wel iets meer gedaan hebben dan met pionnen sjouwen en na afloop de trainingsballen weer in een zak stoppen. In ieder geval genoeg om door SC Botlek opgemerkt te worden, toen die club een paar jaar geleden op zoek was naar een nieuwe trainer. Toen Rinus eenmaal een gesprek gevoerd had met de mensen die bij SC Botlek over de aanstelling van een nieuwe trainer beslissen, was het een uitgemaakte zaak: die vent moeten we hebben. Hij tekende een contract voor één jaar en zo werd in het seizoen 2012/2013 SC Botlek de club waar Rinus Schrijver als oefenmeester voor het eerst op eigen benen stond.

Die benen zijn overigens aan de korte kant. Rinus is namelijk niet zo groot; eerder aan de kleine kant. Toen vorige week De Botlek, een regionale weekkrant gericht op Spijkenisse en omgeving een verhaal over hem plaatste, stond er een grote foto bij van Dan Blokland, een van de mensen die Rinus als trainer hadden aangesteld. Onder de foto stond het bijschrift: ‘ Rinus Schrijver wil met SC Botlek ook in het ‘moeilijke’ tweede jaar na de promotie weer lekker meedraaien in de tweede klasse.’

Rinus is flink gedold met ‘zijn’ foto bij het artikel. ‘Hij stond achter Dan’, is een van de grappen die sinds het plaatsen van het artikel de rondte deden. Of: ‘Ze hebben alleen de bovenkant van de foto afgedrukt.’ Zo kun je trouwens nog wel even doorgaan. Bij Botlek is nabij het hoofdveld onlangs een miniem trapveldje met kunstgras, compleet met kleine, ijzeren doeltjes aangelegd. ‘Een mooi veldje. Precies op maat voor Rinus’, zo zei ik zaterdag voorafgaande aan de bekerwedstrijd SC Botlek-VDL tegen een paar Botlekkers. Tegen Rinus zelf kon ik het niet zeggen, want die was er niet. Zat thuis na een kijkoperatie. Niks ernstigs, deze week is hij er weer. Maar dat is te laat voor mij. Dan staat mijn stukje al hier op VoetbalRotterdam.

Jammer is dat, want ik was zaterdag speciaal voor hem gekomen. Om hem eens lekker te jennen met de foto in de krant bij het interview met hem waarin hij toch wel hoge verwachtingen uitspreekt over zijn clubje. Rinus kan dat pesten wel hebben, maar weet in eerste instantie toch niet altijd zeker of ik dan wel aan het dollen ben. Een beetje achterdochtig reageert hij dan soms, serieus van inslag zoals hij vaak is. Maar ik kan Rinus wel waarderen. Dat weet hij ook wel. Per slot van rekening was hij het die als trainer er in zijn eerste seizoen in slaagde SC Botlek kampioen te maken zodat het voor het eerst in de clubhistorie naar de tweede klasse promoveerde. En daar eindigde de ploeg een seizoen later op een fraaie 6e plaats. Dat zijn twee puike prestaties voor een beginnende trainer, toch?

Maar Rinus moet niet overmoedig worden ‘We kunnen dit jaar, net als vorig seizoen, lekker meedraaien in de tweede klasse’, zo besluit hij het gesprek in weekblad De Botlek met verslaggever Cris Rolandus. Hoewel hij er genoeg kanttekeningen bij maakt en tevens aangeeft dat zijn spelers nog vooruitgang zullen moeten boeken, maakt dat woordje ‘lekker’ er een boude uitspraak van. Afgaande op het vertoonde spel in de voorbereiding en in de drie bekerontmoetingen tot nu toe, bakt Rinus’ ploegje er namelijk nog bitter weinig van. Er zit weinig samenhang in het elftal, maar dat is met een vijftal nieuwe spelers, een paar jongens nog op vakantie en een drietal geblesseerden nog wel begrijpelijk. Meer zorgelijk is het feit dat de techniek van een fiks aantal Botlekkers flink te wensen over laat. Balaannames zijn te vaak niet goed. Dan springt het leer van de voet. Er is veel te veel tijd nodig om de bal onder controle te krijgen, laat staan snel door te spelen. Wellicht doelde Rinus hier wel op, toen hij in weekblad De Botlek aangaf dat zijn spelers nog stappen moeten maken.

Rinus heeft nog twee trainingen om een begin te maken met het zetten van die stappen. Zaterdag staat de eerste competitiewedstrijd op het programma, thuis tegen Oude Maas. Met het tot nu toe vertoonde spel, mogen ze bij SC Botlek die wedstrijd toch wel met enige zorg tegemoet zien.

Een oplossing van het probleem ligt mogelijk in het eerder genoemde trapveldje, naast het hoofdveld. Dat kleine veldje is een uitkomst! Dat moet Rinus gaan gebruiken in zijn trainingen! Er iedere training een steeds wisselend gedeelte van zijn selectie partijtjes op laten spelen. Eerst 2 tegen 2, vervolgens 3 tegen 3, over een paar weken 4 tegen 4 en dan later in het seizoen met z’n allen een partijtje in de middencirkel van een normaal veld, net zoals FC Barcelona dat doet. De balbehandeling van de spelers van die club is perfect. Zo zal het bij SC Botlek nooit worden, dat weet ik ook wel. Maar als Rinus die oefenvorm een paar maanden volhoudt kan het eigenlijk niet anders of dat het trapveldje gaat uitkomst bieden.

Dan kan de club na afloop van alweer een geslaagd seizoen er een passende naam aan geven: het Rinus Schrijver-veldje.

4 REACTIES