Koen van der Ende (GOZ): ‘Rood haar, sproeten, een bril, homo.. Ik mis alleen een beugeltje’

6

1621912_651932628202179_1239532029_nGOZ maakte een apart seizoen door. Een zeer zwakke start werd uiteindelijk toch bekroond met deelname aan de nacompetitie. Afgelopen zaterdag had de ploeg het seizoen toch succesvol kunnen afsluiten. Poortugaal bleek helaas over twee wedstrijden beter. Geen prijs als ploeg, maar Van der Ende mag zich topscorer noemen bij de ploeg van Marcel Langeveld. Dat is knap te noemen voor iemand die eerder een hekel aan voetbal had en veel liever ging skaten. ”Ik ging pas voetballen nadat ik als 7-jarige een polsbreuk opliep met skaten, daarvoor had ik echt helemaal niets met voetbal. Ondertussen is dat wel anders, maar skaten blijft mijn eerste liefde wat sport betreft.”

De carrière van Van der Ende leidde hem langs DRL, SpartaAV en Rhoon. De 24-jarige voetballer gaat volgend seizoen aan zijn derde jaar beginnen in Mijnsheerenland. ‘’Ik voel me hier lekker. Ik heb het naar mijn zin en voel me geaccepteerd en zie ook geen reden om hier weg te gaan.’’ Waar er in het betaalde voetbal nog steeds voetballers zijn die hun leven lang met een geheim rondlopen, maakte Van der Ende onlangs op Facebook bekend homoseksueel te zijn. ‘’Door deze statusupdate wist de ‘voetbalwereld’ er ook van, naast de mensen wie ik het al had verteld. Ik heb totaal geen vervelende reacties gekregen en iedereen is erg positief en ondersteunend richting mij. Dat is niet echt onverwacht, want problemen met homoseksualiteit kom je toch veelal tegen bij de wat oudere generaties, maar desondanks wel fijn. En verder, ach.. ik blijf gewoon mezelf en ga me niet opeens anders gedragen.’’

Toch blijkt er een taboe te rusten op homoseksualiteit bij voetballers. ‘’Ik heb me nooit ‘onderdrukt’ gevoeld of zo. In een mannenwereld ben je snel een ‘mietje’ of een ‘homo’ als je ergens pijn hebt, maar ik stoor me er niet aan als ik iemand dat hoor zeggen. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand zich echt geraakt voelt als hij dat hoort, aangezien het niet persoonlijk bedoeld is.”

576837_499343610127749_943478505_nVoor zover bekend is Van der Ende de eerste regiovoetballer die ervoor uitkomt homoseksueel te zijn. Bang voor reacties langs de lijnen is de boomlange aanvaller niet. ‘’Uiteraard zal ik af en toe wel wat naar mijn hoofd gaan krijgen. De vraag is dan “hoe ga je er mee om?” en ik denk dat ik ondertussen met mijn 24 jaar oud genoeg ben om daar volwassen mee om te gaan. Ik sta alleen op dat veld om met die bal bezig te zijn en plezier te maken, hoe een tegenstander dan naar me kijkt of over me denkt, kan me eigenlijk niet heel veel schelen. En daarnaast.. Ik heb rood haar en ben al talloze keren voor Bassie uitgemaakt, dat doet me ook helemaal niks. Rood haar, sproeten, een bril, homo.. Ik mis alleen een beugeltje.’’

Van der Ende kan volgend seizoen aan de bak. De ploeg uit Mijnsheerenland verwelkomt diverse versterkingen. Voorin zal Van der Ende concurrentie gaan krijgen van de aanvallers Olaf Sap en Bradley van Driel. Naast deze spelers komen ook keeper Ryan Wemmers, verdediger Wesley van Gijzen en middenvelder Ferry de Heer naar GOZ. ‘’We krijgen een goede ploeg voor in de vierde klasse. Als we het nieuwe seizoen starten zoals we dit seizoen de tweede competitiehelft hebben gespeeld, zie ik niet in waarom wij onze doelstelling niet kunnen behalen. Ons doel is en blijft promotie naar de derde klasse.”

6 REACTIES

  1. In begin jaren 80 heb ik ook met een homosexuele jongen gespeeld. Nou en? Trouwens was nog een goede voetballer ook!