Vrijdag de dertiende gaat het voor Nederland echt beginnen, met een duel tegen Spanje. Het grote Spanje dat ons Nederlands team vreest, zo staat vandaag op teletekst en in diverse media te lezen. Het pokeren is begonnen. Over en weer duwen coaches, analytici en spelers de tegenstander in de favorietenrol om zo wat druk bij het eigen team weg te halen. De WK-koorts loopt op veel plaatsen in de wereld flink op.
In Nederland is die koorts nog vrij matig, Reis door ons kleine land en je ziet veel minder oranjeattributen dan tijdens andere grote toernooien. DE oranjegekte beperkt zich in veel gevallen tot slechts enkele huizen in enkele straten per gemeente. Waar je je tijdens de afgelopen toernooien in oranjeland waande, lijken diezelfde bewoners nu normaler te reageren. Normaler? Ja, wat is eigenlijk normaal in deze? Je huis versieren, met oranje-attributen rondlopen op je werk, je in het oranje hullen tijdens de duels. Thuis voor de buis met allerlei oranjespullen, hapjes en drankjes en vrienden/kennissen feest vieren, is dat het ideale en ultieme oranjegevoel? Vorige week zagen we in en rond de Kuip meer dan 45.000 oranjefans op Rotterdam-Zuid. De meest vreemde vroege ‘vogels’ vlogen vreedzaam vanuit verschillende provincies naar de grote stad. Het leek enigszins op onze oude koninginnedag. Hoe gek is de oranjegekte eigenlijk?
In ieder geval zijn oranje-supporters andere supporters dan de fans van de Rotterdamse profclubs, zo lijkt het. Bij een thuisduel van Excelsior, Feyenoord of Sparta zullen we dergelijke vreemde taferelen niet aantreffen, gelukkig maar, zeg ik er dan meteen bij. Rijnmonders zijn nuchter(der) dan provincialen, wordt vaak beweerd. Regiogenoten hebben niet zo veel met Amsterdams getinte oranjeselecties. Maar ziedaar, van de huidige 20 veldspelers zijn er maar liefst elf door Feyenoord opgeleid en zaten negen jongens hier op het Rotterdamse Thorbecke college. Feyenoord is hofleverancier met vijfspelers en twee afvallers en dan hebben we Joris Mathijsen en Lex Immers niet eens meegerekend, die volgens de echte fans ook in oranje thuis horen. Dus Rotterdamser kan het bijna niet.
Maar….waarom loopt deze regio momenteel niet echt warm voor Oranje?
Tweederde van de Rijnmonders heeft immers weinig vertrouwen in het Nederlands elftal. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna tweeduizend mensen. 8 procent van de ondervraagden verwacht dat Oranje het WK wint. Dirk Kuyt is bij de Rijnmonders de meest favoriete speler, zo blijkt uit het onderzoek van RTV Rijnmond en EenVandaag. 40 procent van de ondervraagden verwacht dat Brazilië het wereldkampioenschap wint. 13 procent denkt dat Spanje met de eer gaat strijken en 10 procent van de Rijnmonders denkt dat Argentinië het kampioenschap in de wacht sleept.
De afgelopen weken was ik voor werk en vakantie veel in de landen om ons heen. In Duitsland, Luxemburg en bij onze zuiderburen zag ik bijna niets dat aan het naderende WK doet denken Geen versierde huizen, woningblokken of flatetages. Is Nederland dan het enige land dat zo in de ban is van de oranje-commercie? Het lijkt er wel op, want de in ons land gevestigde ondernemingen weten ieder EK of WK weer de hoofden op hol te brengen van ons landgenoten. Lezen we weer dat we massaal nieuwe tv’s kopen en zitten we weer met negen miljoen mensen voor zo’n plat scherm. Hoe gek is de oranje-gek(te) eigenlijk en wie maakt wie gek?