ASWH en IJsselmeervogels strijden om landelijke beker

0

aswhAanstaande zaterdag staat de finale om de landelijke amateurbeker op het programma. ASWH neemt het daarin op het hoofdveld van het eigen sportpark Schildman op tegen zaterdagtopklasser IJsselmeervogels. Een geweldig affiche, want de Rooien uit Bunschoten-Spakenburg zijn de succesvolste amateurclub van ons land. In het verleden speelde ASWH al regelmatig schitterende wedstrijden tegen IJsselmeervogels. Wie herinnert zich niet de krakers uit 2005 en 2006, toen de ploegen op het allerhoogste niveau met elkaar streden? Zaterdag ontmoet ASWH deze tegenstander dus opnieuw en wederom gaat het om een wedstrijd met grote belangen: de winst van de amateurbeker. Het wordt mooi weer, het belooft lekker druk te worden en beide ploegen willen ongetwijfeld graag de opvolger worden van Argon, nu nog de bekerhouder.

IJsselmeervogels werd in 1932 opgericht en groeide sindsdien uit tot een grootmacht in het Nederlandse amateurvoetbal. Vraag op straat een aantal willekeurige voorbijgangers om de naam van een amateurclub te noemen en de kans is groot dat zij met IJsselmeervogels op de proppen komen. Niet zo vreemd, want de club bouwde een imposante erelijst op. Ga er gerust even voor zitten: 31 afdelingstitels, 16 keer zaterdagamateurkampioen van Nederland, 7 keer de landstitel voor amateurs – een record -, 3 keer de KNVB-beker zaterdagvoetbal, 4 keer de districtsbeker West I, één landelijke amateurbeker en twee Supercups. Bovendien werd IJsselmeervogels in 1975, mede dankzij de spectaculaire prestaties in de KNVB-beker, uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Kortom, er komt niet zo maar een club naar sportpark Schildman.

Vanzelfsprekend was IJsselmeervogels bij de oprichting van de topklasse direct van de partij. Direct werd de titel gegrepen, waarna ten koste van zondagkampioen FC Oss ook de landstitel werd bemachtigd. In de twee daaropvolgende seizoenen eindigde IJsselmeervogels respectievelijk als zesde en twaalfde. In het afgelopen seizoen deed men tot het einde mee om de titel, maar uiteindelijk werd IJsselmeervogels vierde. Veertien overwinningen, acht puntendelingen en acht nederlagen leverden de formatie vijftig punten op.

In het bekertoernooi hoefde IJsselmeervogels als topklasser geen pouleduels af te werken. Men begon dan ook in de tweede ronde van het toernooi in West I. In oktober was Kockengen de eerste tegenstander. IJsselmeervogels won met 3-5. Daarna versloeg de ploeg achtereenvolgens Hoogland (3-1), Faja Lobi KDS (1-2) en Assendelft (1-2). Stuk voor stuk vrij onbekende tegenstanders. In de kwartfinale werd met 2-1 gewonnen van de Amsterdamse zondaghoofdklasser De Dijk, waarna in de halve finale een topper tegen GVVV op het programma stond. ‘De Vogels’ wonnen met 0-1 in Veenendaal en mochten daardoor op 17 mei in Huizen aantreden in de districtsbekerfinale. Het Amsterdamse JOS / Watergraafsmeer, dat dit seizoen promoveerde naar de zondaghoofdklasse, werd in een doelpuntrijk duel met 3-5 verslagen. IJsselmeervogels begon voortvarend en stond na drie minuten al op 0-2. In de zeventiende minuut lag ook de 0-3 al in het net. Na rust bogen de Amsterdammers de achterstand in een klein kwartier om: 3-3. IJsselmeervogels schrok wakker en stelde alsnog orde op zaken. Eerst werd het 3-4 en diep in de extra tijd ook nog 3-5. Vervolgens mocht IJsselmeervogels dus doorspelen om de landelijke beker. Net als ASWH diende het twee wedstrijden af te werken om de finale te bereiken. Eerst werd met 0-2 gewonnen bij Capelle, vorige week versloegen [i]de Rooien[/i] JVC Cuijk met 2-0.

De selectie van IJsselmeervogels staat onder leiding van Frans Adelaar. Aanvankelijk was Gert Kruys de trainer, maar hij koos in de winterstop voor een overgang naar Sparta Rotterdam. Johan de Man nam toen zijn taken over, maar kort voor het einde van het seizoen moest hij het veld ruimen. Adelaar maakte vervolgens het seizoen af. De trainer is volgens de verhalen momenteel op vakantie, maar vliegt speciaal voor de bekerfinale heen en weer. In de selectie van IJsselmeervogels vinden we vrijwel zonder uitzondering spelers met een profverleden, zoals Achmed Ahahaoui, Pascal Bosschaart, Dennis Hollart, Mark Rutgers en Nick Kuipers, of een grote staat van dienst in het amateurvoetbal. In die laatste categorie vallen spelers als Maikel de Harder, Selmo Kurbegovic, Bennie van Noord, Jasmin Ramic, Tony Tol, Arnoud van Toor, Thomas Verheijdt en Patrick Zonneveld. Daarnaast is er plaats voor talenten, zoals Bryan Burgerhout, Nabil El Gourari, Sjohn van Gulik en Mike van de Laar. Kortom, een brede selectie vol keuzemogelijk-heden, waar ondanks de vakantieperikelen een sterk team mee kan worden gesmeed.

Ook ASWH heeft echter bewezen een goed niveau te kunnen halen. De spelers zullen er dan ook alles aan doen om de landelijke beker voor de tweede keer in de historie in de Ambachtse prijzenkast te laten belanden. Natuurlijk wordt dat niet eenvoudig. Alle steun van de supporters is dus welkom. Kom zaterdag dan ook naar sportpark Schildman! Wie om wat voor reden dan ook niet in staat is om aanwezig te zijn, kan de wedstrijd uiteraard ook volgen via Twitter of luistert naar het liveverslag van ATOS RTV.