De amateurtak van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond heeft een probleem. Een probleem van vijf miljoen euro. En dat probleem gaat pijn doen. Clubs en personeel moeten lijden. De voetbalclubs moeten 2,5 miljoen euro meer aan bondscontributie afdragen. De werknemers op de diverse kantoren krijgen een reorganisatie voor hun kiezen.
De maatregelen van de KNVB klinken als een appeltje-eitje-verhaal. Waar het huishoudboekje te kort schiet, moet er in het huishouden maatregelen worden genomen. De voetbalbond heeft de bondscontributie -het gedeelte dat de club per lid aan ‘Zeist’ moet afdragen- sinds 2005 niet meer verhoogd. Een stijging van dat tarief is in een tijd waarin bijna alles duurder wordt wellicht te billijken. Na negen jaar kan twee euro per lid (maal 1,2 miljoen leden = 2,4 miljoen euro) niet onoverkomelijk zijn.
Biertjes
Ja, ik weet de inkomsten voor de clubs zijn nauwelijks gestegen, eerder gedaald. Bedrijven hebben het moeilijk, sponsors ook. De crisis zorgt evenmin voor meer getapte biertjes in de kantine. Daarnaast stijgen de huurprijzen van accommodaties en leggen de gemeenten de kosten voor het onderhoud van de terreinen vaker bij de verenigingen. Te benijden zijn de clubmensen niet. Dat geldt evenmin voor de werknemers op de diverse KNVB-kantoren in Nederland. Zij zijn bij een organisatie met teruglopende inkomsten als eersten aan de beurt. Personeelskosten wegen ook het zwaarst op de balans van de voetbalbond. Een reorganisatie lijkt voor een structurele oplossing onvermijdelijk.
Aparte afdelingen
Het klinkt allemaal logisch. Dat is het niet. Die grote KNVB bestaat namelijk uit twee aparte afdelingen met twee aparte boekhoudingen, die leiden tot een verschillend resultaat. Daar waar de afdeling amateurvoetbal van de KNVB verlies draait, doet de professionele tak dat allerminst. Het betaald voetbal kan elk jaar zwarte cijfers schrijven. Simpel, want de profs zijn de magneet voor de commercie.
WK’s
De meevallers van het betaald voetbal worden geregeld veroorzaakt door grote evenementen, zoals EK’s en WK’s. De KNVB kreeg na het laatste WK in 2010 ruim 20 miljoen euro. Na aftrek van alle kosten bleef 4,5 miljoen als resultaat over. Onder de kosten vielen ook de premies van de internationals. De getallen zijn nooit officieel bekend gemaakt, maar vermoedelijk hebben zij per persoon een bedrag van rond de 300.000 euro opgestreken. Vlot opgeteld (maal 23) bijna een bedrag van zeven miljoen voor de voltallige selectie.
Verrassen
Dit jaar staat er weer een WK op het programma. Oranje speelt in de zomer in Brazilië en wacht een zwaar schema. Maar wie weet slaagt het er aan de hand van Louis van Gaal in om ons te verrassen. En zou het niet een nog grotere verrassing zijn als ze hun premie nadien afstaan aan de basis van het profvoetbal, de amateurs. Immers, alle vedetten begonnen bij hun cluppie.
Bedum werd wereldberoemd dankzij Arjen Robben. Spirit (Stefan de Vrij), SV De Bijlmer (Jeremain Lens) en DOS (Wesley Sneijder) brachten eveneens grote namen voort. De vrijwilligers van die clubs stonden mede aan de basis van hun en ons succes. Alstublieft, heren van Oranje, redt u het amateurvoetbal.
Sjoerd Bootsma is bureauredacteur op de nieuwsredactie van RTV Rijnmond en oud-sportverslaggever. Hij schreef deze column op persoonlijke titel.
Mwah, je weet het antwoord al he Sjoerd van die profs? Ik denk ook niet dat hier de oplossing wordt gevonden door je handen op te houden bij een ander, eerst zelf even kritisch naar je organisatie kijken. Het lijkt mij een goed idee om de amateurtak onder te brengen bij de professionele tak, inderdaad omdat het één zonder het ander geen bestaansrecht heeft. Gewoon één boekhouding van maken, opgelost. Goed structureren dat amateurvoetbal en desnoods een klein verliesje pakken, via de professionele tak ruimschoots terug verdienen.
wow goed stuk Sjoerd/
Mee eens 100 procent
Profs die hun premie afstaan aan de amateurs? Keep on dreaming…. Overigens een prima idee van Sjoerd, daar niet van…
Mooi stuk Sjoerd!
Je kan ook per vereniging qua niveau betalen, als bondslid. Heel simpel gesteld de bovenkant categorie betaalt nu per jaar vele euro's aan hun selectie spelers, dit verschil met de onderkant is niet te beschrijven, en loopt nu de financiële kant bij de bovenkant ook niet soepel verloopt alleen maar de spuigaten uit. Clubs die het niet kunnen bolwerken om hun jarenlang opgebouwde status te financieren (lees wegblijven of verminderen van sponsorinkomsten) stappen over van het Zaterdagvoetbal naar het Zondag voetbal met als drog reden de Zaterdag trekt meer aan, wat niet alleen zo is, nee nee ze hebben gewoon niet meer de middelen om hun zelf al jaren lange gedrocht in stand te houden, alleen nemen ze wel de overgebleven gelden mee naar het Zaterdagvoetbal wat aan de onderkant zachtjes aan kapot wordt gemaakt. Wie zit er te wachten op monsterscores en ploegen die op voorhand de KAMPIOEN worden, welke nog in de media groots worden beschreven en gevierd, het zou je sieren als je met budgeten van vele €10.000 je als kampioen zeer maar dan ook zeer bescheiden opstelt. KNVB wordt wakker en doet hier nu eens iets aan.