Trainers en spelers die straks langer dan twee jaar ‘onafgebroken’ in dienst zijn bij een sportvereniging, hebben dan automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Na het aannemen van een nieuwe wet komt er dus een groot probleem bij voor ook de amateurvoetbalclubs.
In De Gooi- en Eemlander zegt advocaat Ronald Kool, gespecialiseerd in sport- en arbeidsrecht, daar het volgende over: ,,Op dit moment mag drie keer een contract voor bepaalde tijd worden afgesloten. Die telling begint echter opnieuw als er drie maanden tussen het beëindigen van het oude en begin van het nieuwe contract zit. Daar maken veel clubs gebruik van, in de zomerperiode liggen de sporten tenslotte toch stil. Na het aannemen van de nieuwe wet kan maximaal twee jaar worden gewerkt met tijdelijke arbeidsovereenkomsten, bovendien wordt de periode van drie maanden, die tussen contracten moet liggen om opnieuw te beginnen met tellen, vergroot tot een half jaar.”
Keerzijde
Het is duidelijk dat er dan voor veel sportverenigingen een groot probleem gaat ontstaan. Veel clubs zullen geen contracten meer afsluiten van meer dan twee jaar, om te voorkomen, dat de trainer dan in vaste dienst komt bij de club. Advocaat Kool weer: ,,Keerzijde van het verhaal is dat ontslagvergoedingen omlaag gaan. Maar het bestuur moet wel met een goede reden komen om van de trainer af te komen. Het is maar de vraag of ‘gebrek aan chemie’ voldoende is. Als een oefenmeester de hakken in het zand zet, wordt het een heel lastig en duur verhaal.”
De nieuwe wet is niet van toepassing op het profvoetbal, omdat die tak een aparte cao kent, waarin afwijkende afspraken zijn gemaakt. Natuurlijk is er ook een cao voor de sport, maar die geldt niet voor trainers en is bedoeld voor medewerkers in dienst van de aangesloten sportbonden.
Bron: HaaglandenVoetbal.nl
Er is ook een CAO voor trainers en coaches, namelijk de CAO sportverenigingen. Deze CAO biedt clubs de mogelijkheid voor een vierde contractjaar.
Gaat deze wet niet boven de cao Harry Akkermans? En moet je dan lid zijn van een branche vereniging ?
Hoi Harm,
Sportservice heeft reeds lange tijd een CAO afgesloten waarin de knelpunten voor sportverenigingen mbt de Flexwet zijn geregeld in afwijking van de Wet. Ook in het nieuwe wetsvoorstel blijft deze mogelijkheid overeind.
Sportservice (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) werkt op dit gebied samen met de stichtingen in Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Brabant en bestrijken daarmee het hele land.
In totaal vallen er nu zo'n 6.500 verenigingstrainers onder deze CAO.