Column Jan Schoonen: Sevket Kasaroglu (SC Botlek)

Als jong ventje voetbalde hij in de F-jes bij SC Botlek en na omzwervingen langs Spijkenisse, Heerenveen en wederom Spijkenisse  is hij sinds het begin van dit seizoen bij zijn oude club terug. Gedurende zijn tweede periode bij Spijkenisse heeft hij trouwens niet veel gevoetbald, misschien wel helemaal niet, omdat hij eerst moest herstellen van een zeer zware blessure. Nu hij hersteld is, is ook de lust er weer. De 21-jarige Sevket Kasaroglu wil  weer voetballen en waar kan dat beter dan bij de club waar het allemaal begon?

Van zijn oude club had hij alleen maar positieve verhalen gehoord en waarom zou hij daar de draad niet oppakken, zo dacht hij. Eind vorig seizoen bezocht hij een training. Er volgden gesprekken, met trainer Rinus Schrijver onder meer en niet lang daarna was het duidelijk: Sevket zou bij SC Botlek gaan voetballen, in de tweede klasse.

Mensen die hem in de voorbereiding aan het werk zagen, waren al rap overtuigd van zijn kwaliteiten. ‘Bij Botlek hebben ze er een hele goede nieuwe voetballer bij. Een jongen met een baard, die geweldige dingen kan doen met een bal’, zo werd links er rechts  langs de velden verteld. Ik had hem ook al bezig gezien, tegen Spijkenisse in een wedstrijdje om het plaatselijk kampioenschap en zijn optreden was van dien aard dat ik hem ook aan het werk wilde zien in een ‘echte’ wedstrijd, eentje om drie punten. Hij was dus de reden  om afgelopen zaterdag SC Botlek-Rozenburg bij te wonen, zijn eerste competitiewedstrijd sinds een paar jaar.

Dat bezoek is me goed bevallen. Zijn baard was eraf, maar zijn spel was hetzelfde gebleven. Sevket was alweer van toegevoegde waarde. Hij is zeer balvast, schroomt niet om zich het snot voor zijn ogen te werken, loopt ook op ballen waarvoor een andere voetballer misschien wel even inhoudt  en heeft een puike traptechniek. Hij neemt alle corners en vrije trappen, legde tot tweemaal toe de bal vanaf rechts panklaar op de instormende spits Nasser Abdalla, die daardoor de 3-1 en de 4-1 kon scoren. En bij de 2-0 was hij ook al betrokken omdat hij doorjaagde op rechtsback Gerson Silva Almeida, die prompt de bal verspeelde. Sevket kon dus al bij al terugkijken op een bijzonder geslaagd middagje.

Toch kun je zien dat Sevket een speciale is in het veld. Af en toe overdrijft hij namelijk met zijn kunsten. Dan haalt hij te vaak een balletje onder de voet terug of zoekt een te moeilijke oplossing terwijl het ook simpel kan, met balverlies als gevolg. En na een inspannende ren over het veld staat hij er bij alsof hij toch niet helemaal fit is. De armen grijpen dan naar de zij waar hij misschien wel steken voelt en op het gezicht verschijnt een pijnlijke grimas. Maar meteen daarna gaat hij weer als de brandweer. Dan snelt hij weer een verdediger voorbij die niet meer aan de bal kan komen en bouwt met zijn ploegmaten een nieuwe aanval op.

Van trainer Rinus Schrijver heeft hij een aparte rol gekregen. Hij hoeft niet veel mee te verdedigen. Van die spelers heeft Botlek er al genoeg. Hij moet pingelen, acties maken, tussen de linies zwerven; alles doen wat maar rendement oplevert. Maar hij moet wel zijn momenten kiezen. Helemaal goed gaat dit nog niet altijd, zoals die ene vrije trap die hij opeist, net buiten de zestien van Rozenburg om luttele seconden daarna de bal over de kantine te schieten… Hij is door zijn trainer ook al een keer van de training weggestuurd, omdat hij die avond iets te eigenwijs was over de invulling van zijn rol. Maar hoe dan ook, één ding is zeker: bij SC Botlek hebben ze er een geweldige voetballer bij.

Mede door zijn optreden was SC Botlek de hele wedstrijd de bovenliggende partij en werd Rozenburg helemaal aan gort gespeeld. Nasser Abdalla scoorde alle vier de doelpunten en werd twee dagen later in het Algemeen Dagblad tot man van de wedstrijd gebombardeerd. Dat zal best, maar dat kwam voornamelijk door Sevket Kasaroglu. Tegenstanders zijn gewaarschuwd: SC Botlek heeft een nieuw wapen in huis. Een onberekenbaar nieuw wapen.

2 REACTIES

  1. Ja Jan Schoonen,wij zijn blij met Sevket!
    Hij is niet alleen goed maar is ook een jongen die zich snel heeft aanpast in de groep.