Column Jan Schoonen: Willem Heijdacker

Jan_SchoonenHet dagelijks bestuur van SC Botlek brengt beduidend minder gewicht in de schaal dan voor de zomervakantie. Letterlijk gesproken wel te verstaan. Secretaris Dennis van Looijen is namelijk 36 kilo afgevallen en voorzitter Willem Heydecker 22. Beiden konden wel wat kilootjes minder, want bij Botlek hebben ze er serieus over nagedacht om de toegangsdeur tot de bestuurskamer te verbreden. Willem kon er de laatste tijd maar net doorheen en het schijnt dat Dennis zelfs een keertje in de deuropening heeft vastgezeten.

 

Hoe dan ook, beide heren besloten dat het zo niet verder kon. Ze wilden de club niet opzadelen met een ingrijpende verbouwing. Dus besloten ze het rigoureus aan te pakken en gingen aan de slag met het Cambridge Weight Plan, dat er samengevat op neer komt dat je zo weinig mogelijk koolhydraten eet en zoveel mogelijk eiwitten. Weken zijn ze bezig geweest met caloriearme soepen, shakes en repen. Het resultaat mag er zijn, hoewel Willems buikje nog steeds goed zichtbaar is en Dennis van plan is nog minstens tien kilo kwijt te spelen. Toch ken je beide heren niet meer terug. Als het hard waait, zullen ze zich vast moeten grijpen aan de omheining om het veld.

Als je de heren complimenten geeft met hun geslaagd dieet, glimmen ze van trots. Het is dan ook een prestatie van formaat. Het getuigt van karakter, wilskracht, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Laat dat nu ook de eigenschappen waarmee een voetballer ver kan komen. Is het dan zo dat Dennis en Willem met hun doortastendheid een voorbeeld wilden geven aan een ingeslapen spelersgroep, een verzameling voetballers die niet vooruit te branden is en liever lui dan moe? Nee hoor, die karaktertrekken zitten bij de voetballers van SC Botlek wel snor.

In de bekerontmoeting dinsdagavond op sportpark De Brug tegen de zondagploeg van WCR kwamen de Botlekkers in de eerste helft niet in het spel voor. De bedrijvige spits Nasser Abdalla had wat halve kansjes, maar hoewel de inzet aandoenlijk was, was de aansluiting niet in orde, het spel slordig en de laatste bal kwam niet aan. Het elftal hing nog een beetje als los zand aan elkaar. Dat geeft allemaal niks. Rinus Schrijver, de nieuwe trainer van SC Botlek is nog zoekende en als je twee weken voor het competitiebegin al helemaal klaar bent, krijg je misschien wel de neiging om achterover te gaan leunen en weinig meer uit te voeren met alle lichamelijke gevolgen van dien. In de rust moet Schrijver zijn manschappen op het hart gedrukt hebben voor een betere aanvulling te zorgen en secuurder te gaan spelen. Hij wisselde Mike Kortsmit voor John Ackon en plots liep het wel bij SC Botlek. De 0-2 achterstand werd ongedaan gemaakt en met een beetje geluk had de thuisploeg nog kunnen winnen ook.

Willem Heijdacker zag het allemaal tevreden aan. Hij vertelde honderduit over zijn dieet, over bier, dan hij in een veel mindere hoeveelheid tot zich neemt en ondertussen hield hij zijn jongens in het veld nauwlettend in de gaten. Willem Heijdacker is een voorzitter naar mijn hart. Al vele, vele jaren is hij als kaderlid betrokken bij zijn cluppie en hoewel hij een paar jaar geleden van baan veranderd is en het op zijn werk ook heel erg druk heeft, is hij bij Botlek niet weg te denken. Botlek is zijn club en dat zal het blijven ook.

Willem is ook een hartstochtelijke fan van zijn ploeg. Hij ziet zijn jongens altijd top presteren, ook als het een keertje niet veel soeps is, zoals die eerste helft dinsdagavond. Altijd ziet hij positieve punten. Ook een flink afgeslankte Willem Heijdacker staat dus als een blok achter zijn ploeg en dat kan ik wel waarderen.

{loadposition ads}