Column Jan Schoonen: Patrick Hartman

jsWas het een overtreding? Jazeker wel. In de bekerwedstrijd SC Botlek-JHR tikte Patrick Hartman, de doelman van de thuisploeg, na een kleine 20 minuten de op hem af stormende JHR-aanvaller Indjomer Mathew aan en de penalty was terecht. Maar om Hartman met een rode kaart uit het veld te sturen was wel erg zwaar gestraft; zoveel geweld gebruikte de keeper niet om Mathew neer te halen. Toch haalde scheidsrechter Potuyt de rode kaart uit zijn broekzak en Patrick kon dus inrukken.

Hartman is een gevoelige jongen. Ik heb hem vorig seizoen al eens bijna zien huilen van ellende en schaamte toen hij tegen Zuidland een paar doelpunten om zijn oren kreeg die een pupillenkeeper nog had voorkomen. Niettemin kan hij aardig keepen en tegen JHR was hij tot aan die twintigste minuut wel degelijk goed bezig. Hij had al een paar mooie reddingen op zijn naam staan en zat lekker in de wedstrijd. En toen kwam die overtreding. Balend als een stekker en hevig ontdaan liep hij in de druilerige regen het veld af. ‘Dat was weer een debiele actie van mij’, mopperde Patrick. Nou, dat viel wel mee. Hij had Mathew ook doormidden kunnen schoppen, maar hij raakte hem zeer licht en dat pleit in zijn voordeel. ‘Die jongen stortte ook wel erg theatraal ter aarde’, klaagde hij nog, maar andersom zou hij dat ook doen, denk ik. Zo zit het voetballen nu eenmaal in elkaar.

Dan Blokland, lid van de technische commissie bij Botlek zei tegen Hartman dat het maar goed was dat hij van het veld gestuurd werd, want anders zou hij toch maar blunders gaan maken. ‘Dat is ook weer waar’, antwoordde Patrick en het eerste begin van een lach keerde terug op zijn gezicht. ‘Ben je aanvoerder, gebeurt je dit’, mopperde hij nog, maar toen ik hem vroeg of Matthew soms met diens voetbalschoen achter zijn aanvoerdersband was blijven steken en daarom viel, ging het wel weer met hem. De lach brak helemaal door. ‘Ik denk dat ik maar eens excuus ga aanbieden aan de trainer’ zei hij en weg was hij.

Ondertussen was Patrick de Zoete opgetrommeld om bij Botlek de plaats onder de lat in te nemen en had Mathew de strafschop zelf in een doelpunt omgezet. De wedstrijd kabbelde zich voort. Veel klassenverschil was er in de eerste helft niet te zien, toch vreemd als je je bedenkt dat Botlek vorig seizoen nog een vierdeklasser was en JHR in de eerste klasse uitkwam. Roël Liefden, de trainer van JHR had in de rust zijn manschappen dat kennelijk onder de neus gewreven, want vanaf de aftrap werd er wel een tandje bijgezet. Het werd uiteindelijk 1-4; een normale uitslag, gezien het standsverschil.

En Patrick Hartman? Die stond na rust achter het Botlekdoel aanwijzingen te geven aan zijn vervanger. In zak en as zat hij gelukkig niet meer. Hij zal wel een wedstrijdje moeten missen, misschien wel twee, maar het was goed te zien dat hij weer helemaal opgefleurd was.

{loadposition ads}