Zo eens in de zoveel tijd wordt er weer eens een onderzoek gedaan over voetbal. Want hoewel de sport natuurlijk nog altijd zwaar beïnvloed wordt door toeval, blijft het een populair onderwerp om een bijna wetenschappelijk onderzoek naar te doen. Afgelopen week dook in diverse media ineens een rapport op van twee Rotterdamse studenten. Zij hadden overtredingen bestudeerd en trokken de conclusie dat lange spelers bij onduidelijke overtredingen gemiddeld vaker als schuldige worden aangewezen.
Interessant. De heren hadden ruim 120.000 overtredingen bekeken, gemaakt in de afgelopen zeven seizoenen van de Duitse Bundesliga – veel schwalbes, ben je dan al geneigd te denken -, de Champions League en de laatste drie WK’s. Lijkt me nog best een zwaar onderzoek. Beelden bekijken, turven op je papier wie de overtreding tegen kreeg van de scheidsrechter, inschatten of die speler langer was dan degene op wie hij de overtreding gemaakt zou hebben, bij onduidelijkheid weer terugspoelen, samen bespreken wie het nu was en dat dus van een enorm aantal overtredingen.
Maar goed, het leverde uiteindelijk een heldere conclusie op. De lange heeft het altijd gedaan. Overigens namen supporters die mening, blijkens het onderzoek, vaak even makkelijk over. Een verklaring werd ook gegeven. Wie snel moet beslissen, en dat moeten scheidsrechters, gaat in een onduidelijke situatie af op zijn gevoel. Een langere speler valt meer op en onbewust zouden de arbiters dat dan meenemen in hun beslissing.
Het werpt direct een ander licht op een hoop zaken. Nu begrijp ik waarom Louis van Kleef bij ASWH en ongetwijfeld nu ook bij DOTO zo vaak terug wordt gefloten in duels. Hij is lang. Dan hoef je niet eens iets te doen, want dan heb je de schijn dus al tegen. Je snapt ook direct waarom scheidsrechters spelers als Arne van Gelder, Marcel de Bruijn, Kevin Vink en noem al die lange spitsen maar op vaker terugfloten dan kleinere aanvallers.
Ik vond de prestaties van Capelle dit seizoen al knap, maar nu vind ik het nog knapper. Want jongens, je zou Kristian Adelmund, Patrick Molendijk en Marwin Richard in je ploeg hebben. Die zijn met zijn drieën bijna zes meter lang. Dan krijg je dus meer overtredingen tegen, als het onderzoek klopt. Als je dan nog zo vaak wint, dan doe je dus iets goed.
Je vraagt je direct af waarom veel clubs zo graag een lange spits willen hebben. Als aanspeelpunt ja, maar wat heb je daaraan als hij allemaal overtredingen tegen krijgt? Lang leve de kleine elftallen. Barcelona won de Champions League. Niet door het fantastische spel, maar doordat Messi, Xavi en Iniesta zo klein zijn. Veel meer vrije trappen mee! Hoe die kleine mannetjes die dan uiteindelijk uitbuiten tegen hun langere opponenten doet niet ter zake. Scouten op lengte heeft door dit onderzoek een compleet andere lading gekregen.
Echter, er speelt nog meer in het voetbal. Lengte is één ding. Ik zou ook wel eens een onderzoek willen zien dat leert of bijvoorbeeld roodharige spelers vaker bestraft worden dan blonde spelers. Krijgt de stevigste voetballer in een duel eerder een overtreding tegen dan de iele speler? Speelt de kleur van de schoenen een rol? Van het tenue? Volgens mij wel, meen me te herinneren dat rode shirts vaker de pineut zouden zijn. Eventueel, maar dan begeef je je als onderzoeker op glad ijs, een onderzoek doen naar overtredingen en afkomst? Pas als je die gegevens allemaal hebt, kun je een ideaal team smeden. Een team dat alleen maar vrije trappen mee zal krijgen. Zet daar dan een goede keeper bij, die de inzetten van de tegenstander stopt, en een speler die per jaar tien keer scoort uit een vrije trap en je wordt kampioen!
{loadposition ads}