Zo kreeg twitteren op de valreep toch nog concurrentie als woord van het jaar. Had Voetbal International-redacteur Tom Knipping twee weken eerder op RTL 7 het woord “belchinezen” geïntroduceerd, dan was twitteren weggeblazen. Weer eens wat anders dan een afhaalchinees, zo’n belchinees. Het schijnt om mannen van, logischerwijs, Chinese komaf te gaan, die tijdens wedstrijden in onze eigen biercompetitie constant live bellen naar Maleisië, Hongkong, Taiwan, China of andersoortige goklustige Aziatische landen.
Het schijnt nu dus bij FC Eindhoven te gebeuren, maar ook andere wedstrijden in de Jupiler League zouden interessant zijn voor de gokkers. Een vreemd idee, zeker als je dan bepaalde acties nog eens ziet. Wat je eerst in je voetbalminnende onschuld als blunder of onkunde beschouwde, zou best wel eens bewust gebeurd kunnen zijn. Met name spelers in lagere competities, waar de salarissen door de kredietcrisis niet meer zo zijn als voorheen, zouden snel genegen zijn te helpen bij deze praktijken.
Gekke gedachte. Ze zetten niet echt meer in op de uitslag, maar op randzaken. Het aantal hoekschoppen, de eerste gele kaart, de vierde overtreding en wat men al niet meer kan bedenken. De Chinees op de tribune geeft dan rechtstreeks per telefoon door wat er allemaal gebeurt. Het klinkt ergens lachwekkend. Op zo’n manier een centje bijverdienen lijkt best wel aanlokkelijk. Je hoeft je ploegmaats niet, zoals bij het bewust verliezen van wedstrijden, direct te benadelen. Hoewel dit ook gevaarlijk is. Je zou maar net die zevende corner weggeven en daar wordt dan de winnende goal uit gescoord. Ben je toch bepalend. Of die zesde overtreding, die een door een specialist dankbaar tot doelpunt omgezette vrije trap opleverde. Het is al met al dus toch niet helemaal zuiver.
Maar wat moet dat nu worden? Moet je elke Chinees met een telefoon gaan wantrouwen? Het schijnt dat die Chinezen overal op gokken. Het klinkt niet logisch om een belchinees te sturen naar de Hoofdklasse om daar bij ASWH – Barendrecht, DOTO – RVVH of Capelle – TOGR te gaan staan. Of bij clubs uit de eerste klasse of misschien zelfs wel de vierde. Maar goed, als er zelfs iemand live verslag doet van een wedstrijd uit de toch niet bepaald beroemde Nederlandse Jupiler League, dan kan je alles verwachten. Elke vreemde bal is straks verdacht. Elke fout kan vooraf zijn ingefluisterd door de belchinees.
Maar ach, zo’n vaart zal het toch niet lopen? Belchinezen heb ik nog niet gezien in de regio. Wel belrotterdammers. Die bekijken de wedstrijd en houden na belangrijke gebeurtenissen anderen op de hoogte. Mensen op andere velden, mensen die wel moesten winkelen met hun partner, mensen die ziek zijn of anderszins verhinderd. Je hoort het regelmatig. Vloekend worden tegengoals doorgegeven, met fraai Rotterdams accent. Beetje voetbal kijken, beetje ouwehoeren, flink kritisch zijn op de eigen manschappen of scheidsrechter en dat in geuren en kleuren herhalen via de mobiele telefoon.
Belrotterdammers, die wantrouw ik niet. Die kunnen in alle rust bij CVV kijken en dan doorgeven dat Richard Feenstra al voor de derde keer in tien minuten een hoekschop weggeeft. Dat zeggen ze dan niet om gokkers in Peking van informatie te voorzien, maar gewoon uit liefde voor het spelletje. Misschien zeggen ze er nog iets bij uit de oude spreukentrommel waar trainers van de oude stempel nog in vissen. Over dozen die nog aan schoenen zitten of wat dan ook. Ze zijn eerlijk in hun commentaar. Hopelijk staan ze ook in 2010 weer massaal langs de lijn.
{loadposition ads}