Wat heb je gedaan, vraagt een willekeurige speler bijna standaard aan een ander als hij na afloop van zijn wedstrijd de kantine binnenloopt. Het antwoord is simpel. Gewonnen, verloren of gelijkgespeeld. Op een enkeling na zal niemand eerst zeggen dat hij lekker gespeeld heeft, het veld goed was of dat er veel mensen langs de lijn stonden. Bij voetbal gaat het bijna altijd om het resultaat, het is meestal van minder belang of het een fijne pot was, er onnavolgbare acties gemaakt zijn of het veld goed bespeelbaar was. Alles is ondergeschikt aan het resultaat, slechts de punten tellen.
Vreemd als je bedenkt dat je eigenlijk niks anders doet als heen en weer rennen en dat je zo nu en dan tegen een balletje aantrapt. Een mooi doelpunt maken of tot man of the match uitgeroepen worden zijn altijd ondergeschikt aan het resultaat. Voetbal is een teamsport en dus telt je persoonlijke plezier in mindere mate. Bij wijze van spreken zou je zelfs de dozen om je schoenen kunnen laten zitten. Het zou het plezier bij je medespelers behoorlijk vergroten en de teamspirit aanzienlijk verbeteren. Zolang je wint is bijna alles geoorloofd.
Mooi voetbal is onderschikt, het heeft een dubbele lading. Als Echte Hollanders houden we van mooi voetbal maar zo gauw als we verliezen lijkt het mooie, het effectieve in de weg te staan. Lelijk voetbal is meestal effectiever. Als je slecht speelt en toch wint, dan doe je goede zaken. Een echte kampioensploeg wordt vaak herkend aan de capaciteit om slecht te spelen maar toch te winnen.
Onze oosterburen en de Italianen zijn er meester in en presteren daarom bij grote toernooien bijna altijd goed. Wij Hollanders spelen mooi maar we gaan uiteindelijk bjna nooit met de prijzen vandoor. Het WK 1974 en het EK 2008 zijn daar mooie voorbeelden van. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Het EK 1988, Het Brazilie van 1970 en de gloriejaren van Ajax en Real Madrid in de Europa Cup 1 bewijzen het tegendeel.
De wedstrijd Barcelona – Bayern Munchen van twee weken terug was met name voor rust smullen geblazen. Mooi voetbal ten top. Van Bommel en Co. werden volkomen overklast door het technisch hoogstaande voetbal van de club uit Nou Camp. Messi en Co zetten Bayern binnen 45 minuten op een kansloze achterstand. De return was toen al een formaliteit. Wat een genot om naar zoveel mooie spelers in 1 elftal te kijken. Voetbal zoals voetbal moet zijn. Alles gericht op de aanval en spectaculaire, individuele acties. Maar zelfs supervoetbal biedt geen garantie. Helaas win je met briljant voetbal niet altijd. Barcelona verloor verleden jaar kansloos van het loopgravenvoetbal van Liverpool.
Gelukkig heeft Hiddink het internationale voetbal opnieuw een goede dienst bewijzen door met Chelsea van Liverpool te winnen. Laten we hopen dat de twee halve finales tussen de beiden clubs net zo spectaculair worden als de wedstrijden die zij ons verleden week voorschotelden. De objectieve voetbalfan zal op het puntje van zijn stoel gezeten hebben bij het zien van de steekpasjes en hakballetjes van Messi en Co. De onnodig smerige, overtredingen van Van Bommel op Messi staat daar in schril contrast tegenover. Een kenmerk van een overgewaardeerde speler die slecht tegen zijn verlies kan.
{loadposition ads}