Het komt wel eens voor dat iemand iets doet en daar later met zijn of haar naam aan verbonden wordt. Zo kent elke voetballiefhebber de “Panenka” of het “Grandelletje”. In de gewone wereld zijn er ook genoeg voorbeelden. Het kan zelfs voor komen dat ze dan een werkwoord naar je vernoemen. Denk hierbij maar aan Sonja Bakker, die ooit drie schriftelijke avondcursussen volgde en zich sindsdien dieetgoeroe laat noemen. Ze schreef diverse boeken en inmiddels is “Sonjabakkeren” een werkwoord geworden. Leuker is natuurlijk het “Marco Bakker-dieet”, waarbij je gewoon door mag drinken. Bij SHO in Oud-Beijerland zijn ze echter al jaren aan het “Geertbakkeren”.
De zaterdaghoofdklasser uit de Hoekse Waard vaart wel bij de aanwezigheid van deze rappe aanvaller. Want spelen tegen SHO en Geert Bakker, dat is voor weinig ploegen echt leuk. Wie er ook trainer is, het recept is vaak hetzelfde. Men benut de sterke punten van de beschikbare aanvallers. Wie bij SHO voorin wil spelen, moet snel zijn. Een langzame aanvaller komt niet verder dan de bank. Of het nu Ramon Barendregt is of nu weer Serginho van Axel-Dongen of Richard Yeboah, ze kunnen stuk voor stuk hard rennen. Constante factor is dus Geert Bakker, die al jaren bij SHO speelt.
Het spel van SHO nodigt tegenstanders vaak uit om de aanval te zoeken. Ze vragen er als het ware om. Hebben jullie backs die graag mee opstomen? Prima, doe maar! Zo vaak je wilt! Een inschuivende centrale verdediger? Moet ie vooral niet laten. Kom maar tot de middenlijn en liefst nog ver daarover. Het gekke is dat iedere ploeg ongetwijfeld weet dat het zo gaat, maar er toch vaak weer intuint. Want SHO heeft de tegenstoot, mede door de rappe jongens in de aanval, tot kunst verheven. Met enkele lichtvoetige middenvelders die een leuke pass kunnen geven – Yuki Ozawa was er een meester in – zochten ze de aanval. Precies op die momenten dat de opponent uit balans is en dus te raken is. Er zijn voetballiefhebbers die het verafschuwen, maar SHO doet het toch wel op fraaie wijze. Het is een heus wapen.
{mosbanner}
Dat komt dan voor een groot deel door de onberekenbare Bakker. De pijlsnelle speler, die ook vanaf links kan acteren, is er precies zo één waar een tegenstander van gruwelt. Hij schroomt niet om zich eens met veel misbaar te laten vallen, is niet vies van een provocatie en durft zelf ook wel uit te delen. Het maakt hem bij veel tegenstanders niet geliefd. Maar juist dat is zijn kracht. Bakker is een handenbinder, die je nooit uit het oog kunt of mag verliezen. Juist op dagen dat hij niet eens zo goed in de wedstrijd lijkt te zitten kan hij het gevaarlijkst zijn. Maakt je doelman een foutje? Dan is hij daar altijd weer in de buurt om het af te straffen. Dat lijkt toevallig, maar is het natuurlijk van zijn levensdagen niet. Dat is een kwaliteit. Op zijn goede dagen zien tegenstanders vaak alleen zijn rugnummer.
Het zijn altijd bijzondere middagjes, waarop je als supporter van een tegenstander van SHO mag “Geertbakkeren”.Dan bestookt hij je defensie ongetwijfeld weer met enkele rushes. Haalt het bloed onder je nagels vandaan, als hij rondloopt en geen enkel probleem heeft om tegenstanders te jennen. Omdat hij voor zoveel gevaar zorgt, val je er als rivaliserende supporter overigens best nog wel van af ook. Misschien nog wel effectiever dan van Sonja. Maar wat mij het meest intrigeert aan de voetballer Geert Bakker is de prikkelende gedachte die hij, ondanks de afschuw die hij bij tegenstanders kan opwekken, oproept. Die gedachte hoe het zou zijn om hem in je ploeg te hebben. Ook eens lekker achterover leunen bij een voorsprong en hem talloze keren diep te sturen. Wát een wapen. Wat zullen ze hem gaan missen bij SHO, dat zal degraderen. De combinatie wind op de Kikkershoek en Bakker die scoort is na dit seizoen niet meer. Sterker nog, de hele zaterdaghoofdklasse zal hem niet meer zien. Die verliest een kleurrijke speler aan de zondagtak. Geert gaat het namelijk proberen bij Papendrecht. De supporters van de clubs uit de zondaghoofdklasse B zullen er vast snel aan wennen. Ze gaan ongetwijfeld regelmatig vol ergernis naar Bakker kijken. Ik weet echter ook al dat ze diverse malen zullen denken hoe het kan zijn met hem in je ploeg in plaats van tegen je ploeg.
Michel Nys:
Michel Nys speelde in de jeugdelftallen van ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht. Dat was een bescheiden loopbaan op voornamelijk het niveau D2, C2, B2, A2. Na zijn actieve loopbaan groeide Nys uit tot volger van de zaterdaghoofdklasse en ASWH in het algemeen, maar ook de regionale clubs volgt hij met interesse. Voor ASWH schrijft Nys de wedstrijdverslagen, voorbeschouwingen en het programmaboekje. Ook schreef Nys ruim drie jaar voetbalcolumns voor FOK en is hij in het dagelijkse leven leerkracht in het Dordtse basisonderwijs. Nys kan worden gezien als een echte voetbalkenner want dit seizoen werd de VVGZ-quiz nog winnend afgesloten door Nys en een collega. Ook de ASWH-quiz werd al twee seizoenen op rij gewonnen en is Nys een bezoeker van vele forums.
{mosbanner}