Herman Slootweg, al 30 jaar lid van DVO’32, fluit sinds 1997 officieel voor de KNVB. Ook fluit Slootweg op het allerhoogste niveau in de zaal. Slootweg zal ingaan op het verschil tussen fluiten in de zaal en op het veld. Tevens zal hij zijn kijk geven op de derby tussen SNS en Herkingen’55 die hij afgelopen zaterdag mocht fluiten.
Wilt u allereerst eens iets over u zelf vertellen?
Ik ben begonnen als keeper bij DVO’32, waar ik inmiddels 30 jaar lid ben. Ik fluit sinds 1997 officieel voor de KNVB en promoveerde de eerste jaren tot aan groep 3 (toen 2e/3e klasse). In deze groep fluit ik inmiddels 5 jaar.
Welke wedstrijd heeft u afgelopen zaterdag gefloten? Kunt u uw kijk geven op deze wedstrijd?
Afgelopen zaterdag heb ik SNS-Herkingen gefloten in de 4e klasse. Deze sportieve wedstrijd werd vrij eenvoudig gewonnen door SNS en was voor mij niet moeilijk om te leiden. Na afloop werd er wel gesteld dat de drie gele kaarten niet in het beeld van de wedstrijd pasten. De gele kaarten werden gegeven voor vasthouden, hard inkomen op de enkels en het neerleggen van een tegenstander. Alledrie de kaarten onderbraken bovendien een "veelbelovende" aanval. Mijn antwoord is dan dat ik de overtredingen niet maak en de speler ook de tegenstander kan laten lopen.
U fluit ook in de zaal. Op welk niveau fluit u hier?
In 2003 heb ik een verkorte cursus futsal scheidsrechter gevolgd en ben met mijn achtergrond als veldscheidsrechter en actief keeper in de zaal binnen 3 jaar gepromoveerd naar de Eredivisie futsal. Hier fluit ik dus inmiddels de top van Nederland. Deze wedstrijden worden op vrijdagavond gespeeld in heel Nederland.
Wat is voor u het grootste verschil tussen fluiten in de zaal en op het veld?
Het grote verschil tussen veld en zaal is de snelheid van het spel. Bij balverlies in de zaal kan de bal binnen een paar seconden al in het andere doel liggen. In de eredivisie fluiten we dan ook met twee scheidsrechters, zodat altijd één scheidsrechter vlak bij de situatie is. Daarnaast is er wel een groot verschil in beleving tussen de verschillende regio’s in het land. Het zaalvoetbal leeft bijvoorbeeld veel meer in Noord-Holland en rond Eindhoven dan hier in de regio. Ook besteden de media veel minder aandacht aan het zaalvoetbal. Hier ligt misschien wel een taak voor Voetbal Rotterdam om ook het zaalvoetbal wat meer onder de aandacht te brengen. Overigens spelen diverse spelers van hoofd- en 1e klassers uit de regio in de eredivisie futsal.
Wat vind u het leukste, fluiten in de zaal of op het veld?
Zowel het fluiten in de zaal als op het veld is leuk en geeft veel voldoening. Na afloop van spelers, bestuur en/of publiek te horen krijgen dat je goed gefloten hebt, blijft een mooie ervaring. Al lijken sommigen wel eens te vergeten dat een scheidsrechter ook voor zijn plezier in het veld loopt.
Heeft u nog de ambitie om nog hogerop te komen als scheidsrechter?
Uiteraard wil je nog graag voor promotie in aanmerking komen. Het aantal plaatsen in een hogere groep is echter beperkt. Dus om te promoveren heb je een topseizoen en een beetje geluk nodig.