Yusuf Durgunsu: ‘Het publiek stond te juichen toen ik gebruik maakte van wedstrijdbeelden’

0

durgunsuScheidsrechter Durgunsu fluit nu al zo’n 11 jaar. De scheidsrechter staat er vooral om bekend zeer weinig kaarten te geven. Durgunsu is bij vele spelers een geliefd scheidsrechter omdat hij wedstrijden goed aanvoelt. Durgunsu vindt ook dat zijn verleden als voetballer hem in bepaalde situaties voordelen oplevert omdat hij de reakties van voetballers herkent. De scheidsrechter kwam vorig seizoen vooral in het nieuws omdat hij bij de wedstrijd NTVV-NBSVV gebruik maakte van wedstrijdbeelden die toevallig werden opgenomen. Durgunsu zal in dit interview onder meer ingaan op dit voorval.

U bent inmiddels een graag geziene scheidsrechter. Dit niet alleen door uw kwaliteiten als scheidsrechter maar ook omdat u vorig seizoen vele malen paraat stond om wedstrijden te leiden waarbij de andere scheidsrechters door verschillende redenen niet op kwamen dagen. Wat denkt u dat u een goede scheidsrechter maakt?

Van jongs af aan maakt voetbal al een deel uit van mijn leven. Het is mijn grootste hobby. Dit versterkt elke keer weer mijn motivatie en enthousiasme. Zelf heb ik 20 jaar gevoetbald. Ik ken de sport dus ook als voetballer. Ik herken de meeste reacties van de voetballers op het veld. Op dat moment blijf ik rustig en zoek ik naar een goede oplossing om de wedstrijd te hervatten. Ik vind dat een scheidsrechter de volgende vaardigheden moet beheersen: geduld hebben, sociale vaardigheden en oplettendheid.

Hoe bereidt u zich normaal gesproken voor op wedstrijden?

Ik ben altijd 1uur van te voren aanwezig bij de vereniging. Ik laat mijn spullen eerst nog in de auto liggen. Vervolgens loop ik een rondje om het veld waar de wedstrijd gespeeld gaat worden. Ik controleer de lijnen en de doelnetten. Mocht er iets niet kloppen, dan geef ik dit gelijk door aan het bestuur van de vereniging. Dan hebben ze nog ruim de tijd om het één en ander te corrigeren en/of bij te werken, zodat de wedstrijd op tijd van start kan gaan. Dit voorkomt ook een hoop conflicten tijdens de wedstrijd. Het verkleind tevens de kans op het maken van fouten.

U bent vorig seizoen enkele malen ingevallen als scheidsrechter. U diende dan halsoverkop af te reizen naar een wedstrijd. Gaat u dan met een ander gevoel de wedstrijd in?

durgunsu.jpgNee, ik ga niet met een ander gevoel de wedstrijd in. Ik ben officieel scheidsrechter voor de zaterdag. Zondagen sta ik reserve. Ik kan onverwachts worden ingeschakelt, omdat ik altijd mijn tas bij me heb. Ik sta dus altijd paraat om te fluiten.

Vorig seizoen zorgde u ook voor een andere primeur in Rotterdam en omstreken door gebruik te maken van wedstrijdbeelden die een cameraman had vastgelegd. Kunt u hier nog eens iets over vertellen?

Ik moest fluiten bij een vereniging. De wedstrijd was bijna ten einde. De bezoekers stonden op dat moment met 4-1 voor. Bij de laatste aanval van de bezoekers kwam de bal tegen de paal. Ik dacht dat het een doelpunt was, maar de grensrechter stak op dat moment zijn vlag omhoog. Ik liep naar de grensrechter om te vragen wat hij zag. Hij vertelde mij dat de bal tegen de paal kwam en dat het dus géén doelpunt was. Ik keurde de doelpunt af. Vervolgens liep ik naar de keeper van de thuisploeg om hem de bal te geven. Achter het doel van de keeper stond een man de wedstrijd op te nemen met een camera. Hij vroeg mij of ik behoefte had om de schot nogmaals te zien. Ik wilde dat wel. Hij spoelde de tape terug en liet mij de scene zien. Ik zag dat de bal duidelijk tegen de paal kwam en dat het dus géén doelpunt was. Het publiek stond toen te juichen, omdat ze het goed vonden dat ik als scheidsrechter naar de tape had gekeken en toe had gegeven dat ik in eerste instantie fout zat.

Ondanks dat u door vele trainers en spelers geroemd werd, leidde dit niet tot de zo gewenste promotie. Dit had mede te maken doordat u gebruik maakte van deze wedstrijdbeelden. Wat vindt u hiervan?

Ik was bijna op het punt de wedstrijd af te fluiten. Toen het schot plaats vond, stond ik te ver van de situatie af om te kunnen zien of de bal in het doel kwam of niet. Om te voorkomen dat ik fouten zou maken, heb ik geaccepteerd dat ik gebruik wilde maken van het beeldmateriaal. Ik vind dit niet verkeerd, want uiteindelijk heb ik met eigen ogen gezien dat het daadwerkelijk géén doelpunt was.

Zou u indien nodig nogmaals gebruik maken van beeldmateriaal?

Ja, ik vind dat alle scheidsrechters gebruik moeten kunnen maken van beeldmateriaal. Het komt zo nu en dan voor dat een scheidsrechter bepaalde gebeurtenissen niet goed ziet. Als iemand dan aanbied om gebruik te maken van zijn beeldmateriaal, waarom zouden ze het dan niet accepteren? Zij kunnen dan met eigen ogen zien wat er gebeurd is.  

banneronderin.jpg

Laat een antwoord achter