Scheidsrechter zijn is leuk (24): Michael Lindhout

0

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 25 jarige Michael Lindhout uit Rotterdam gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?

Ik ben nu ruim 3 jaar als scheidsrechter actief voor de KNVB.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?

Afgelopen seizoen mocht ik de finale van de nacompetitie fluiten. Een wedstrijd met een neutraal trio met alles erop en eraan. Niet alleen een mooi affiche maar ook een wedstrijd met veel publiek, vuurwerk, een streaker en ook nog een spannende wedstrijd met een verlenging. Kortom alles wat je maar kan wensen in een voetbal wedstrijd was die middag aanwezig.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Ik ben ooit op school begonnen met fluiten. Dat was niet enkel voor voetbal maar ook voor andere sporten zoals Hockey of Basketbal. Daar kwam ik er achter dat ik het gaaf vond om een wedstrijd in goede banen te leiden. Omdat de liefde voor voetbal er bij mij altijd in heeft gezeten heb ik die 2 elementen gecombineerd en ben ik na mijn studie uiteindelijk voor de KNVB gaan fluiten.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?

De top van het amateurvoetbal is het doel, ieder weekend een mooie pot voetbal in goede banen mogen leiden is toch het mooiste wat er is?

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een goede scheidsrechter moet vooral de wedstrijd aanvoelen en kunnen lezen. Daarnaast moet een scheidsrechter eigenlijk net zo fit of misschien nog wel fitter zijn dan de meeste spelers en alle spelregels toe kunnen passen. Maar het belangrijkste is om de wedstrijd tot een goed einde te managen. Uiteindelijk komen we toch allemaal samen omdat we van dat spelletje houden?

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal  en waarom?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet één voorbeeld heb maar van iedere scheidsrechter neem je stukjes mee. Als ik een scheidsrechter moet kiezen is dat geen Nederlander maar de Zweed Eriksson.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Dat was de wedstrijd Rotterdam United – Hermes DVS afgelopen weekend. Een prima wedstrijd van alle kanten, er werd lekker gevoetbald en ik kon veel voordeel geven. De acceptatie was prima en ook na afloop waren beide partijen tevreden ondanks dat de winnende goal pas in de 93e minuut werd gemaakt.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Als ik positief heb bijgedragen aan de wedstrijd. Echt lekker is het als 2 ploegen dat al zelf oppakken en ik veel voordeel kan geven waardoor er een heerlijk voetbal gevecht ontstaat met veel tempo en acceptatie in de wedstrijd.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Vrijwel iedere week is het toch weer een dingetje in het amateurvoetbal. Die buitenspelregel in combinatie met clubassistenten. Wat mij betreft moeten we toch eens kijken of daar geen betere oplossing voor te vinden is.

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Die is heel behoorlijk volgens mij, zeker als we het internationaal vergelijken zijn er maar weinig landen die 2 of meer scheidsrechters in de Elite groep van de UEFA hebben zitten.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Dat zijn toch de derby’s in de top van het amateur voetbal. Een IJsselmeervogels – Spakenburg of Quick boys – Katwijk. Daarnaast vind ik de beslissingswedstrijden in de nacompetitie altijd mooi. Daar komt het hele seizoen samen en is iedereen van top tot teen gespannen. Geweldig om dan juist daar een heerlijke pot voetbal te fluiten en zo een mooi seizoen af te sluiten.

Gerelateerde Artikelen