Raymond Frehe (SC Feyenoord): ‘Kampioen moeten worden is wat anders dan kampioen willen worden’

3

Supporters, ook die van andere verenigingen, trainers van concurrenten en van ploegen in andere afdelingen, neutrale toeschouwers die in het weekend langs de velden staan; wie je ook spreekt, waar je je oor ook te luisteren legt, iedereen zegt het: SC Feyenoord moet kampioen worden.

Trainer Raymond Frehe wordt er wel eens kriegel van. ‘Zelfs mijn grote vriend Ralph Kalkman, trainer van Heinenoord, zegt een paar weken geleden bij de terugblik op het voetbal bij Voetbal Rotterdam dat Feyenoord kampioen moet worden’, zegt de trainer van de SC. ‘Maar het is helemaal geen kwestie van moeten. Dat hebben wij nooit uitgesproken. Dat anderen dat zeggen, stoort me wel een beetje. Vanuit de club is die druk mij niet opgelegd. Bij mijn aanstelling heeft niemand tegen mij gezegd dat ik kampioen moet worden met SC Feyenoord. Hans Maus, de technisch coördinator, is zelf ongeveer 30 jaar trainer geweest en die weet ook wel hoe het werkt. Een bal binnenkant paal kan bepalen of je al dan niet kampioen wordt. Natuurlijk wil ik graag kampioen worden, maar dat is iets anders dan moeten. Wij moeten niks. Wij willen het.’

Raymond Frehe weet ook wel dat trainers graag de aandacht op een ander vestigen om zelf niet in de spotlights te hoeven staan. ‘Als Ralph zegt dat wij kampioen moeten worden, haalt hij de aandacht van Heinenoord af en kruipt hij in de rol van de underdog. Dat snap ik allemaal wel’, legt de Feyenoordtrainer uit. ‘Ik zal dat nooit doen. En trouwens, Ralph heeft zelf ook een kampioenswaardige selectie. En zo zijn er wel meer ploegen in onze klasse. Het wordt gewoon heel moeilijk. Kampioen word je zomaar niet.’

Maar waarom zegt de buitenwacht dan dat SC Feyenoord kampioen wordt? Raymond Frehe is vlot met zijn antwoord: ‘Alleen al de naam Feyenoord wekt verwachtingen. Bij de overgang van de zondag naar de zaterdag heeft de club de ambitie uitgesproken ook op die dag op hoog niveau te willen spelen, liefst zo snel mogelijk. De selectie is daarop samengesteld, elk jaar weer. Ik heb dit seizoen een verzameling goede voetballers tot mijn beschikking. Ook de faciliteiten zijn hier goed. Alles is prima geregeld. Een voorbeeld: als wij zaterdag op kunstgras moeten voetballen, trainen we heel de week op kunstgras op Varkenoord als dat zo uitkomt met de andere elftallen die trainen. Als we op gras moeten spelen, trainen we op gras. Dat telt allemaal mee. Wij gaan er daarom alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen. We zullen fit moeten zijn, fitter dan de rest. Scherper ook. We zullen hard moeten werken, ook op trainingen. Daar ben ik heel veeleisend in. Ik vraag veel van mijn spelers. Niemand mag verzaken. Nooit. Iedereen zal bij elke bal in beweging moeten zijn, want elke actie heeft een reactie. Ik wil niet dan mijn ploeg reactievoetbal speelt. Ik wil niet reageren, ik wil ageren. Het moet daarom altijd 100 procent zijn, want pas dan komen onze kwaliteiten het meest naar voor.’

SC Feyenoord heeft 9 punten uit 3 wedstrijden. Is Raymond Frehe een tevreden trainer? ‘Tot nu toe wel’, knikt hij. ‘Er wordt scherp getraind. De resultaten vallen niet tegen, hoewel het afgelopen zaterdag tegen SHO ook anders had kunnen aflopen. Wat ik wel vind is dat spelers elkaar meer mogen coachen. Dat gebeurt veel te weinig. In de hoofdklasse bij Smitshoek was dat trouwens ook al het geval. Het zal wel iets van deze tijd zijn, maar Ik zal er altijd op blijven hameren. Want door elkaar te coachen functioneer je beter als ploeg.’

En dan word je kampioen, trekken we de conclusie. ‘Ja, dan word je misschien kampioen’, lacht hij. ‘Want dat wil ik natuurlijk wel heel graag.’

Gerelateerde Artikelen