Column Jan Schoonen: Timon de Bel (Zuidland)

2

Shirtjes, kousen en voetbalbroeken voor de selectie bestellen ze bij de vv Zuidland in Numansdorp bij groothandel Kogros. Het zal niet de enige vereniging zijn die daar zaken doet. Voor dit seizoen is er weer een berg Quick-materiaal besteld in diverse maten, variërend van M t/m XL. Hoewel de taillebreedte van de voetbalbroeken bij al die verschillende maten telkens net iets anders is, is de lengte wel allemaal hetzelfde, zo is mij verzekerd. Een XL-broekje is even lang als een S-je. En lang zijn de broeken tegenwoordig, zeker 10 tot 15 centimeter langer dan vroeger, toen kerels als Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard nog echt korte broekjes aan hadden.

Vandaag de dag kan dat niet meer. Korte voetbalbroeken zijn al heel lang uit de mode. Elke voetballer loopt nu met de onderkant van zijn broekje tot op de knieën en soms zelfs erover. Bij Zuidland ook alle spelers. Op eentje na: middenvelder Timon de Bel. Bij Timon zie je volledig blote knieën en zelfs nog een centimeter of 7 van beide bovenbenen daarboven. Omdat alle broekjes even lang zijn moet hij dat van hem heel hoog opgetrokken hebben, tot bijna onder de oksels. Dat kan niet anders.

Die blote knieën van Timon; het heeft wel iets. Het brengt mij terug in de tijd. Ik zie Maradonna weer lopen, Pelé, Puskas, Ludo Coeck, George Best, Eusebio en al die andere helden uit lang vervlogen tijden. Het is dat Timon scheenbeschermers aan moet hebben, want anders acht ik hem in staat ook nog met afgezakte kousen te voetballen, zoals Wim van Hanegem en Dick Advocaat in hun beginjaren.

Timon vergelijken met al die beroemdheden gaat me trouwens iets te ver. Ja, hij kan een aardig balletje trappen, maar hij voetbalt niet voor niets bij Zuidland dat vorig seizoen uit de eerste klasse degradeerde. Hij speelde in zijn jeugdjaren bij Spijkenisse, zat op zeker moment tegen het eerste elftal aan maar kwam net de vereiste handelingssnelheid te kort. Hij verkaste vorig seizoen naar Brielle maar kwam daar niet aan de bak, ook al omdat het fysiek flink tegenzat. Dit seizoen voetbalt hij bij Zuidland en als de voortekenen niet bedriegen kunnen we iets moois van hem verwachten.

Zaterdag tegen zijn oude ploeg Brielle was hij aardig bezig, totdat hij een halfuur voor tijd gewisseld werd. Hij strooide met passjes, liep vaak op de plek waar hij moest lopen en was best wel belangrijk voor het elftal. Maar soms hield hij de bal nog te lang aan de voet. Hij had meer gevaar kunnen stichten als hij rond de zestien van Brielle een paar keer sneller afgespeeld had, maar al bij al kon hij toch terugkijken op een prima wedstrijd. Dat kon heel Zuidland trouwens.

‘Als we maar een beetje stand kunnen houden’, hadden de beleidsbepalers van de thuisploeg vooraf nog gehoopt. Zij hadden gekozen voor meer eigen spelers in de selectie. Tegen Brielle stonden er met Robin van Buuren, Leon van der Steen en het jonge broekie Sven van den Bogaerdt drie jongens van het dorp in de basis. Kai de Hoog, Rick de Veth en Marcel Kardux, eveneens Slandenaren, zaten op de bank. Het gerenoveerde elftal, met natuurlijk ook nog een aantal spelers van buiten het dorp in de gelederen, sloeg bepaald geen modderfiguur tegen Brielle. De thuisploeg was beweeglijk en kwam met een prima uitgespeelde goal van Leon van der Steen terecht op voorsprong. Maar Brielle was slimmer, meer doorgewinterd en uitgenast. De bezoekers kwamen diep in de tweede helft met een fabelachtige vrije trap van Jeffrey Duijnstee op 1-1 maar voor mij had Zuidland de show gestolen. Het speelde grote fases van de wedstrijd fris van de lever met in de hoofdrol de nostalgisch ogende Timon de Bel met zijn ultrakort broekje en Kenny Fonseca, overgekomen van XerxesDZB. Die was erg belangrijk in de coaching en sturing van achteruit. Nee, ze hoeven niet te wanhopen in Zuidland. Er zit muziek in het ploegje.

Gerelateerde Artikelen

2 REACTIES